Italien nästa EU land på väg till statskonkurs

Det oklara valresultatet i Italien orsakade i dag oro på världens finansmarknader. Från flera av EU:s ledare har det kommit bekymrade kommentarer. Resultatet av det italienska valet blev sämsta tänkbara. Den osäkra parlamentariska situationen riskerar i värsta fall att bli startskottet för en ny period av tveksamheter EU. Så skriver Pekka Käänta: ”Kaos är väl en lämplig beteckning på den politiska situationen i Italien efter gårdagens val. Skulle det bara påverka den politiska situationen i Italien skulle inte många höja på ögonbrynen, eftersom svaga regeringar varit mer regel än undantag i Italien under efterkrigstiden. Den här gången är dock de ekonomiska insatserna osedvanligt höga, inte bara för Italien utan för EMU-området i stort.

I värsta fall betyder det här att vi återigen får se en eskalering av eurokrisen med kraftigt stigande marknadsräntor inte bara i Italien utan även i andra krisländer som Spanien, Portugal och Grekland. Det betyder i så fall att risktagande på finansmarknaderna kommer att svalna av väsentligt och att vi har en trög tid på börsen framför oss. Ett första test på hur allvarligt finansmarknadens aktörer bedömer den uppkomna situationen får vi idag när den italienska staten emitterar statsskuldväxlar.”

Risken ökar för Eurokrasch!

Börsen sjönk i Sverige
Börsen sjönk i Asien.
Tokyobörsen föll.

%d bloggare gillar detta: