Lärarna lämnar skolan

Katastrofen i den svenska skolan är så omfattande och genomgripande att lärarna nu lämnar det sjunkande skeppet och samtidigt är nyrekryteringen på bottennivåer. Situationen är alltmer desperat.

Var fjärde lärare lämnar skolan Publicerat av Ekot Sveriges Radio

”Var fjärde lärare har hoppat av från grundskolan och gymnasiet de senaste fem åren, visar en ny rapport från Skolverket. En orsak kan vara ökat administrativt arbete, enligt Skolverket.”

Skolverkets rapport visar att 64 procent av alla som jobbade som lärare under läsåret 2006 /2007 var kvar i yrket fem år senare.
24 procent hade bytt jobb, och 12 procent hade gått i pension.

– Jag fick dåligt samvete inför eleverna, eftersom jag aldrig hann ikapp min egen planering. Jag visste vad jag kunde leverera, men jag fick inte tid att göra det. Jag kände att jag inte gav eleverna det de förtjänade eftersom jag inte hade tid att göra arbetet på ett bra sätt.

(Jarl Schwartz mattelärare i åtta år)

Christina Sandström tror att orsakerna till avhoppen delvis finns i en stor andel administrativa uppgifter.

– Det har ju funnits pålagor som kanske inte riktigt varit det som lärarna i första hand tycker de ska ägna sig åt. Framförallt VAB-intyg är ett sånt exempel, säger hon.

– På senare år har man lagt till att man ska skriva skriftliga omdömen. Samtidigt inför man nu betyg i tidigare årskurser. Då kan man kanske ersätta det skriftliga omdömet med betyg, och undvika det i vissa årskurser. Man kan tänka sig att vissa uppgifter ändå kan tas bort så att man kan prioritera undervisningstiden mera, säger Christina Sandström.

SR Reportrar Annika Digréus och Fabian Asserbäck

KOMMENTAR DN Debatt 6 maj 2013:
”Sex av tio lärare överväger att lämna läraryrket”
Lärarkommission behövs. Den nationella lärarkrisen kräver omedelbara åtgärder. Lönerna måste höjas och arbetsbelastningen måste minska. Läraryrkets situation är inget särintresse. Det är ett grundläggande allmänintresse, skriver Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Utan tvekan är det så att bakom detta tragiska fenomen ligger en extremt nyliberalistisk ideologi med centrum i Alliansen partier. Dock kan man tycka att det är märkvärdigt att inte ens Socialdemokraterna eller Miljöpartiet har insett vad som krävs.

– Återreglera skolan (46 % av väljarna vill förstatliga)
– Ge lärarna frihet att vara pedagoger
– Överlåt administration på administratörer som medverkar som neutralt bollplank vid utvärdering och förslag till individualiserad plan.

Demokraterna

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: