Kritik mot hemligstämpling av apoteken

111 SVT Text Lördag 04 maj 2013
INRIKES PUBLICERAD 4 MAJ
Kritik mot hemligstämpling av apoteken

Oppositionen kräver nu lagändring sedan kammarrätten nyligen slog fast Läkemedelsverkets beslut att hemligstämpla information om apoteken.

-Jag tycker att det är oacceptabelt. Läkemedel är en viktig del av sjukvården, och precis som när vi granskar sjukvården eller skolor så måste de uppenbara brister man hittar vara offentliga, säger Ylva Johansson, S förre talesperson i apoteksfrågor.

SVT ville i höstas kontrollera hur de enskilda apoteken i de olika kedjorna skött sig efter avregleringen av apoteksmarknaden för snart fyra år sedan.
Läkemedelsverket svarade då med att hemligstämpla all information om de brister man upptäckte vid inspektionerna ute på apoteken.
Det gällde brister angående personal och organisation, lokaler och utrustning, recepthantering, beredning av läkemedel, egenkontroll och dokumentation. Sekretessen berodde på att det rörde sig om enskilda företag, förklarade Läkemedelsverket.
Oppositionen anser nu att lagen bör ändras och att regeringen lättar på affärssekretessen.

-När det är skattesubventionerad verksamhet måste man ha rätt till insyn, säger Lena Olsson (V) till SVT.

Att granskning av Apotekens verksamhet är en självklarhet för Vänstern men inte för resten av riksdagens partier är minst sagt märkligt.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: