Väljarna vill ha statlig skola

108 SVT Text Söndag 05 maj 2013
INRIKES PUBLICERAD 5 MAJ

Svenska folket: Låt staten ta över skolan. Förslaget får stöd av 46 procent Det finns ett kraftigt stöd bland väljarna för att låta staten ta över ansvaret för skolan från kommunerna. Det här visar en opinionsundersökning som TNS Sifo genomfört på uppdrag av SVT Nyheter.

I veckan som gick fick 1.000 väljare frågan om man tycker att det är en bra idé att låta staten ta över skolan från kommunerna. En bra idé, säger 46 procent. En dålig idé, säger 22 procent.

I TNS Sifo:s undersökning kan man också se att stödet för ett förstatligande av skolan är ungefär lika stort inom båda blocken. Möjligen är man extra positiv till detta inom det rödgröna blocket.

Bland annat från lärarhåll har man hävdat att ett förstatligande av skolan skulle kunna innebära ett lyft för lärarnas status och för hela skolan.

Folkpartiet har insett sitt misslyckande.

I dag är det bara Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som är inne på denna linje. Men att väljarna gärna ser en förändring i den riktningen har sin naturliga förklaring, enligt Lennart Nilsson.

Enligt statsvetaren Lennart Nilsson på Göteborgs universitet är omsvängningen ett resultat av sjunkande resultat i skolan och en ökad ojämlikhet.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: