Vulgära vinster i bostadsbyggarmarknaden

Sverige har de högsta priserna på att bygga bostäder i hela EU

SVT Text Måndag 06 maj 2013 INRIKES PUBLICERAD 5 MAJ

Sverige slår rekord i byggpriser. Sverige har de högsta priserna på att bygga bostäder i hela EU, visar siffror från Eurostat.

En förklaring är byggbolagens höga vinster visar SVT Nyheters granskning. De senaste tio åren har priserna på bostadsrätter i Stockholm exploderat.

Byggföretaget JM:s senaste kvartalsrapport visar exempelvis att företaget gör 18,8 procent i vinst på egenbyggda bostadsrätter. Det betyder att om JM säljer en borätt för fem miljoner kronor så är nästan en miljon kronor ren vinst.

Trots finanskris och minskad efterfrågan på de dyraste bostadsrätterna har vinsten stadigt varit hög de senaste åren. Men i stället för att sänka priserna så har byggbolagen minskat på sin produktion och sagt upp personal.

Det tyder på företagen har möjlighet att sätta priset på marknaden, säger Bengt Hansson som är analytiker på Boverket.

Priserna styr produktionen av bostäder.

-Jag tycker framför allt att det indikerar att något inte fungerar bra eftersom man kan göra så stora vinster och att det då inte kommer in fler aktörer som bygger, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).


Priser för bostadsbyggande inom EU

Länder med ett pris över genomsnittet
inom EU.

Sverige +72%
Danmark +38%

Österrike +32%
Tyskland +31%

Luxemburg +22%
Finland +18%

Nederländerna +18%
Frankrike +17%
Belgien +1%

Källa: Eurostat materialet avser 2011.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: