Vi kan bygga fler och billigare bostäder

De svenska byggpriserna är för höga. Exempel hämtade från Växjö och SABOs eget prispressarprogram visar hur man konkret pressar byggföretagen att bygga billigare bostäder.

 

Det går att bygga till rätt pris, bara vi själva vill!


19 november 14:25 2012 | Kurt Eliasson vd SABO:


En av bostadspolitikens allra viktigaste uppgifter är att skapa goda, långsiktiga förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande och flera åtgärder har satts in de senaste åren för att åstadkomma just detta. Som exempel kan ges översynen av processerna för bygglov och planärenden samt kommunernas ansvar, men även den breda politiska uppslutningen kring systemet med förhandlade hyror.


Men hittills har få tagit tag i arbetet med att få lägre byggpriser. I dag är det till exempel 30 procent dyrare att bygga en lägenhet i Sverige än i Finland, vilket gör att våra grannar lyckats påbörja dubbelt så många bostäder per tusen invånare än vad vi gjort i Sverige. Detta vill bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO) ändra på genom att underlätta för våra medlemsföretag att ta större ansvar som beställare, ställa tydligare krav på byggföretagen och i gengäld erbjuda byggföretagen stora volymer.


Läs mer

Fler inlägg i debatten
Anders Lago
19 augusti, 07:30
Joachim Hallengren med flera
29 november, 07:44
Katarina Berggren med flera
19 december, 11:51

 

Fel att ta bort krav på energisnåla bostäder

På felaktiga grunder är nu staten på väg att ta bort ett av kommunernas viktigaste verktyg i arbetet för en hållbar miljö. Krav om energieffektiva bostäder gör inte alls bostadsbyggandet dyrare – tvärtom. De lönar sig i längden, skriver flera kommunpolitiker.

Undertecknat av en bred politisk vilja från vänster till höger.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: