Etiken i välfärden stridsfråga hos Miljöpartiet

Katarina Helmersson, Ekot, skriver söndag 19 maj ”Vinster i välfärden stridsfråga på Miljöpartiets kongress”

När Miljöpartiet diskuterar Vinster i vården handlar det inte bara om ekonomi utan om deras grundläggande etik. Basen för partiets bildande.
Flera miljöpartister vill att partiet sätter stopp för alla vinstuttag.

”Det ska inte vara tillåtet att ta ut vinst”

– Det finns de som tycker att man ska ha ett förbud mot all vinst. Det skulle kunna få konsekvenser utifrån hur företag fungerar i dag. Vi är väldigt måna om att syftet med verksamheten inte ska vara vinst och att eventuell vinst som huvudregel ska återinvesteras, säger Yvonne Ruwaida.

Huvudregel fär enligt flera miljpartiester för löst.
Karin Svensson Smith med hela sin lokala förening i Lund i ryggen tycker att partiet borde vara för ett stopp för alla vinstuttag.

– Det är inte tillräckligt skarpt formulerat. Det ska inte vara tillåtet att ta ut vinst. De som bara är ute efter att tjäna pengar på eleverna ska inte känna sig välkomna. Skolan är till för eleverna och lärarna ska ha en dräglig arbetsmiljö

Partiets kärnfråga miljö har fått maka på sig, och står inte längre först i partiprogrammet.

– Vi vill helt enkelt att människor som är intresserade av oss även får se att i är ett bredare parti och då tyckte vi att vi skulle börja med kapitlet om människan. Vi gör ju trots allt det här för människans skull, säger Yvonne Ruwaida.

Striden handlar just om synen på människan, samhällets ansvar och vad som ska gå under lönsamhetsprincipen respektive samhällsansvar.

Här har Miljöpartiet en nöt att knäcka som även omfattar i stort sett alla partier i riksdagen med ett undantag Vänsterpartiet.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: