Massövervakning i USA

Massövervakning av telefontrafik avslöjas i USA
Publicerat: torsdag 6 juni kl 18:43 , Ekot

Inger Arenander, stationerad i Washington skriver för Ekot:

USA:s federala polis, FBI, har beställt massövervakning av miljontals amerikaners telefontrafik, trots att de varken har begått några brott eller är misstänkta för brott. En hemlig specialdomstol har gett tillståndet.

Det bygger på den antiterroristlagstiftning som infördes efter attentaten den 11 september 2001. Övervakningen av teletrafiken bekräftas av en anonym regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters och motiveras med terroristbekämpning.

Övervakningen kan ske utan misstanke om brott, enligt den hemliga domstol som gett tillstånd.

Det bygger på den så kallade Patriots Act, en lagstiftning som infördes efter terrorattentaten den 11 september 2001. Hur lagen ska tolkas och får användas är kontroversiellt i USA. Det har kommit omedelbara reaktioner om att FBI och administrationen går för långt och att övervakningen står i strid med konstitutionen.

I Sverige ska FRA-lagen ge skydd mot detta bruk. Hur det efterlevs kan vi inte vara säkra på. Skulle en allvarlig situation eller en hotbild uppstå finns sannolikt risk för en bredare kontroll av utvalda delar av allmänheten.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: