EU vill minska krav som säkrar svensk bankakutsystem

Sverige, som redan har ett av de tuffaste bankakutsystemen i EU, kräver att få fortsätta att ställa högre krav. Vid ankomsten till krismötet i Luxemburg om Europas kollapsande banker sade Anders Borg:

– Euroländerna försöker införa ett system som kanske passar för eurozonen, men som ger risker för banksystemen i övriga Europa och det är oacceptabelt,

– Vi ska kunna hantera våra bankkris som vi vill. Vi vill inte ha deras pengar, men då tycker vi att de kan ha respekt för att vi kan få använda våra egna pengar som vi själva önskar.

Efter över 18 timmars samtal bröt EU´s finansministrar upp från förhandlingsbordet i Luxemburg natten till lördagen.

SVT EU:s finansministrar gav upp i natt.

Enligt Irlands finansminister Michael Noonan, som var mötets ordförande, räckte tiden inte till för att nå enighet i den komplexa frågan om bankavveckling.

– Vi gjorde stora framsteg och åsiktsskillnaderna minskade…men viktiga frågor förblev olösta,

sade Noonan.

EU:s 27 finansministrar fortsätter diskussionerna på onsdag, i ett försök att nå ett avtal innan EU-toppmötet inleds på torsdag.


Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: