Sharia i Syrien dödade 14-åring för ett skämt

Mohammed var 14 år och kunde på grund av kriget i Syrien inte gå i skolan utan sålde kaffe från en kundvagn på den hårt trafikerade huvudgatan. En dag frågade någon honom om han kunde få en gratis kopp. – ”Inte ens om profeten själv återvänder,” hade han svarat, skrattande. Denna anmärkning var en dödsdom.
Mohammed Qataa, en 14-årig pojke sköts till döds för att ha förolämpat profeten Mohammed. Tre beväpnade män släpade honom till en bil och förde bort honom. En-timme senare, dumpades en svårt misshandlad Mohammed på vägen. De tillkallade en folkmassa och förkunnande att … – ”Den som förolämpar profeten kommer att dödas enligt sharia” Och så sköts pojken inför sin mor.

Ytterligt provokativt mot vår rättssyn är också de orimliga domarna mot våldtagna flickor som stenas, eller kvinnor som fängslas för att få skydd mot släktingar som vill mörda dem. Syraattacker på kvinnor, unga barn som får sina händer avhuggna och människor som mördas för att de har begått något brott som i väst inte ens är straffbart.

Att västerländska demokratier godkänner att sharia får utövas inom sitt lands gränser är en svår provokation mot folk som har kämpat och stridit för rättvisa och demokrati. Om jag invandrar i ett annat land så får jag ta seden dit jag kommer. Samma sak måste gälla här och det är än viktigare när det rör lagstiftning. Nu kommer folk som invandrar med sharia och drar oss tillbaka till medeltiden. Det är inte rätt.

I Storbritannien finns shariadomstolar dit tusentals muslimer går varje år för att lösa civilrättsliga mål angående affärstvister, familjetvister och äktenskapstvister. Dessa informella tribunaler har ingen laglig makt att genomdriva sina beslut och deras skiljedomar följs på frivillig basis av parterna. Vissa grupper såsom Iranian and Kurdish Women’s Rights Organisation (IKWRO) hävdar att dessa tribunaler diskriminerar mot kvinnor eftersom de domineras av män och ofta dömer till mäns fördel. Enligt en rapport från år 2009 skriver tankesmedjan Civitas att det finns upp till 85 shariadomstolar i Storbritannien. Förespråkare hävdar att muslimer har rätt till detta undantag ifrån principen allas likhet inför lagen eftersom ortodoxa judar redan hade ett undantag för Beth din-tribunaler sedan tidigare. Motståndare som bland annat Baroness Cox hävdar att shariadomstolar inte likabehandlar kvinnor och homosexuella, att kvinnor löper större risk att pressas att följa skiljedomarna fastän medverkan påstås vara frivillig, samt att tribunalerna ibland i dömer mål som är straffrättsliga och därmed överskrider sina befogenheter.

Ref: The boy killed for an off-hand remark about Muhammad – Sharia spreads in Syria (BBC News Middle east 2 juli 2013

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: