Skola i konkurs 1 miljard kronor saknas

Det fattas över en miljard kronor i Sveriges hittills största skolkonkurs.

Det står klart när konkursbouppteckningarna i John Bauerkoncernens konkurs nu är klara. Konkursförvaltaren Mats Emthén:

-Att det var en omfattande konkurs visste vi, men skulderna var större än vi förmodat

Sammanlagt var det elva olika bolag i koncernen med över 30 skolor som försattes i konkurs i juni. När tillgångarna räknats bort blir bristen i konkursboet 1.030 miljoner kronor.

Skolinspektionen ger inga garantier för fortsatta skolor.

Så sent som för ett halvår sedan avslutade Skolinspektionen sin stora koncerngenomgång av John Bauer-gymnasierna utan att upptäcka den dåliga ekonomin som ledde till konkursen.

-Vi har inte varit inne så detaljerat och ingående som man skulle kunna vara, säger generaldirektören Ann-Marie Begler till SVT Nyheter.

Nu har flera av JB-koncernens skolor nya ägare. Men generaldirektören vågar inte lova att de nya ägarna klarar sig undan konkurs. Elevunderlag och lokalkostnader granskas men det finns inga garantier att ekonomin håller.

SVT Text Tisdag 05 aug 2013

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: