Förstatliga skolan: Björklund har krypit till korset

Björklund: Förstatliga skolan nästa mandatperiod
Publicerat: kl 15:05 , Ekot

Folkpartiet vill förstatliga skolan nästa mandatperiod. Partiet vill också att antalet så kallade förstelärare, lärare som till exempel ska handleda yngre kollegor, blir fyra gånger så många.

Det var budskapet i Jan Björklunds sommartal i Göteborg idag, som till stor del kom att handla om skolan.

Att Björklund gör detta lappkast är extraordinärt. När gymnasierna faller som höstlöv och drar med sig studenterna i konkurserna så kan till och med en liberal ändra sig. Har han insett fiaskot eller dukat under för trycket att FP åker ur riksdagen om han inte ändrar sig?

Jag tror att Björklund har läst Demokraterna men dragit det ytterligare ett steg åt vänster. Det brukar bli så när pendeln svänger.

Hur som helst är det en glädjande nyhet även om det krävs moderering. Demokraterna uppmuntrar privata initiativ av hög kvalitet. Men det krävs samhällets kontroll och insyn. Varje barn ska rätt till utbildning i kärnämnen och till kritiskt tänkande där man får kunskap om olika ideologier, trosföreställningar och synsätt. Religiös eller politisk indoktrinering på grundskolenivå måste på alla sätt stävjas.

Frågan är dock hur trovärdigt Björklunds förslag är. Björklund lär inte få Centern eller Moderaterna med sig, knappast heller Miljöpartiet. Socialdemokraterna hamnar nu i en märklig sits. Ska FP ta hjälp av V och SD? Knappast.

Sannolikt kommer flera partier att svänga men inte alla. Då lever friskolorna kvar med brist på eller otillfredsställande insyn och därmed instabilitet.

Men Björklund kan luta sig tillbaka och säga ”jag gjorde vad jag kunde”. Det kanske är det som är strategin för att själv få överleva.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: