Svenska exportföretag vädrar morgonluft

Business Swedens exportchefsindex pekar på att det ser positivt ut för dom svenska exportföretagen.

SR Nyheter ”Ekonomin verkar ha bottnat”

– Ja, det senaste kvartalet har varit väldigt bra och framförallt i sydöstra Asien och Sydamerika. Marknaden i Europa för sig någon procent men det är framförallt exporten till Asien som är det mest intressanta för oss – just och även för framtiden”

Wilhelm Kyrk i ledningen för Munktell Filter.

Svenska exportföretag hoppas även på Nord- och Sydamerika men enligt Business Swedens chefsekonom Mauro Gozzo är även Västeuropa på G:

– I Västeuropa kan vi ju se att ekonomin verkar ha bottnat och försiktigt börjar en liten vändning som är ganska svag än så länge.

Johan Prane på Ekot formulerar det så här:
”När de olika komponenterna som ingår i indexet vägts samman så blir resultatet ett rejält skutt uppåt. Det visar att läget för svensk exportindustri inte har varit bättre sedan våren 2011. Men det är för tidigt att andas ut enligt Mauro Gozzo.

– Det är helt klart att vi har en vändning. Sedan är det ju så att det finns risker. Och när ekonomin fortfarande är svag så kan en chock kullkasta väldigt mycket till skillnad om man är mitt inne i en högkonjunktur då det är nästan ingenting som rår på konjunkturen i det läget, säger han.”

Denna ljusning är således skör men i nuläget är alla rapporter som pekar uppåt angelägna för att ge världen nytt hopp.

Svensk industri baserar sig av hävd på svenska innovationer och design.

Svensk industri riktar sig till en global marknad. Som det nu är snävar alltför många program in på EU och deras måttstock och bidragskrav. Det är kontraproduktivt då EU-länderna själva i dagsläget är vår kanske sämsta kund.

Sverige är tvärtom inte alls beroende av EU på detta sätt och det är ännu ett skäl att lämna. Då får vi 30 miljarder till vår egen utveckling och till projekt för länder i Asien och på andra håll i världen.

/Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: