”Man kan vinna val på forskningsfrågor”

Svenskt Näringsliv bjuder in till ett seminarium om den fråga där väljarna är mest missförstådda av politikerna.”

Denna underrubrik är något vidlyftig. Vem har missförstått vem? Tittar man sedan på innehållet och närvarande så blir det väldigt intressant att få reda på mer.

Folket anser att forskningspolitiken är viktig för Sveriges framtida välstånd. Men politikerna feltolkar folkopinionen och prioriterar ner forskningsfrågorna.

Näringslivsprofilen Leif Johansson menar att forskningsfrågorna hör hemma i valrörelsen.

Tidigare Astrachefen Håkan Mogren anser att politikerna generellt sett har för dåliga kunskaper om forskningsfrågorna och att utvecklingen inom svensk forskning går åt fel håll.

Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson och fd partisekreterare, Socialdemokraterna och Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna, ger reflektioner från en politisk horisont.

Boka in torsdagen 19 september när dessa båda tungviktare inom svenskt näringsliv tillsammans med ledande politiker diskuterar forskningsfrågorna utifrån den nyutkomna skriften ”Feltolkad folkopinion”.

Medverkar gör också tidigare forskningsministern Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv, samt skriftens redaktör Emil Görnerup, forskningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

Vad menar han då med ”den fråga där väljarna är mest missförstådda av politikerna”? Hur tar man till vara på forskningsrön, hur stimulerar man forskning och vilken slags forskning menar man? Hur finansieras den och hur impliceras den i utbildningen och den dagliga verksamhet?

Forskning har så många möjligheter, med så många syften och mål att det blir naturligt att samhället vill lägga sig i och styra. Tyvärr riskerar då humaniora att stryka på foten trots att sådan forskning är lika angelägen idag som någon annan.
Det skulle till exempel vara intressant att ta reda på hur smartphonestekniken påverkar relationer, familjer och grupper.

Jag deltog i detta seminarium och har redovisat mina intryck på
Debatt: Kan man vinna val på forskningsfrågor?

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: