Du som är ung är du nöjd? Eller vill du förändra till det bättre?

Jag träffade häromdagen på bussen en ung man som jag tränat i fotboll då han var tonåring. Nu var han på väg in till stan och vi fick tillfälle att prata. Jodå han hade kommit in på en utbildning som han ville gå men det fanns problem. Han skulle till en klass som bestod av 250 elever. I Humaniora kan man vara glad över att få en lärare. Flera lektioner saknar nämligen det och var lärarlösa. Han bodde fortfarande hemma. Han sökte lägenhet men hyrorna gjorde det omöjligt. Att åka kommunalt var inte heller billigt men med tanke på avstånden var cykel inte att tänka på. Så vad ville han då jobba med? Att engagera sig i något viktigt var det första som kom upp. Ja ha, vad då? Nedrustning! Behöver vi verkligen alla dessa vapen? Lösningen på konflikter måste väl ändå vara dialog.
Jag sa att vapenindustrin är beroende av ett ständigt krigstillstånd så det är inte så lätt att se bakom de hot som målas upp. Jag kom att tänka på den arbetslösa fönstermästare som gav sig ut på natten med några stenar och sedan erbjöd sina tjänster. Vi måste väl ändå kunna både skapa och utveckla jobb där det behövs? Det finns ju hur mycket som helst att göra bara man får rätt utbildning, rätt handledning och rimlig ersättning. Jo problemet är att:

de som har, numer tar, medan de som inte har får allt mindre.

Hur ska man kunna ändra på det? Ja vi borde alla eftersträva ett samhälle som ger fler möjligheter att klara sig själva och att få möjligheter att skapa sitt eget liv.

Det är inte detsamma som Annie Lööfs taförsigsamhet. Tvärtom. Lojalitet och ansvar innebär att göra det bästa av sina möjligheter men också inse att man är beroende av och påverkar varandra.
Ju fler som vinner desto bättre mår samhället.

BP

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: