Svenska skola och omsorg i vanvård

Våra skolelever och lärare vistas i ohälsosamma miljöer. Ja det blir slutsatsen av reportage om att städbolag inte lägger anbud på skolstädning då det inte lönar sig. De som ändå tar jobbet tvingas att mer eller mindre fuska sig genom lokalerna. Ref SR: Många anmälningar till skolverket om städning på skolorna.

Men det är ju inte det enda problemet i svensk skola som återpublicering av texter från tidigare artikel visar.

Björklund manar till katederundervisning som lösning på skolans problem. Det visar att han nu jagar detaljlösningar och inte har förstått att problemet är mer övergripande.
Ref) SR Björklund: ”Läxor används på fel sätt”

Svensk skola och vård i kris

Från att vi tidigare har varit ett ideal för många i omvärlden har vi hamnat långt ned i de internationella studier som regelbundet utförs för att värdera och jämföra skola och vård i olika länder. Internationellt undrar man med höjda ögonbryn över vad som hänt i Sverige detta tidigare så uppmärksammade och beundrade föregångsland.

Skolan svag länk i svenska barns välfärd

Ungdom i Sverige tappar mark visar Unicef undersökning och rapporten från Unicefs barnfond 2013 vittnar om stort socialt utanförskap. Andra studier visar att svenska barn brister i flera kärnämnen och svenska elever tappar inte bara kunskaper utan också i likvärdighet.

Var fjärde lärare lämnar skolan och sex av tio lärare överväger att ”lämna läraryrket”. Det är dit alliansens politik har lett oss. De redan mycket rika har ju inga problem då de kan söka privat vård och deras barn går redan i privata skolor.

Sverige har tagit ett hundramilakliv tillbaka och då försöker man försvara sig med att:

”…om man tjänar pengar på pennor och skrivblock ska man väl få tjäna pengar på elever”.

Jo på en nivå måste utbildningen finansieras men inte i den grundutbildning som samhället ansvarar för. Där ska samhället ha fullt ansvar och det gäller även gymnasieskolan oavsett privat eller friskola. Här får det inte finnas ett vinstsyfte det går mot principen att satsa allt på den kommande generationen. 46% av väljarna vill inte ha friskolorna som det ser ut idag.

I Norge är det förbjudet att driva skola med vinst

Norska Höyre vill inte ha en ”marknad” på skolans område. Den norska högerledaren Erna Solberg klargör denna position i Ekots lördagsintervju lördagen 11 maj:

”Det kommer inte att vara lukrativt att driva en privat skola i Norge. Anledningen till att vi vill ha det, är att vi vill ha dem som tänker alternativt. Stora privata koncerner som vill driva skolor i vinstsyfte är inte intressanta för Norge”, säger Erna Solberg.

I Norge går 98 procent av alla barn i kommunala skolor. De enda friskolor som tillåts i dag är vissa med alternativ pedagogik eller religiös inriktning.

I Finland finns knappast några friskolor alls och där ligger elevernas prestationer och betyg i världstopp. Här finns också en högre grad av tillfredsställelse både bland lärare, elever och föräldrar.

Väljarna vill ha en skola under samhällets kontroll och insyn

Det finns internationella riskkapitalister som tack vare alliansens beslut ser svensk skola och vård som en gödkalv, men vi måste stoppa detta. Om inte förr vid valet i september 2014. Det är ett år dit. Ytterlighetspartierna har tagit ställning. Både Vänstern och Sverigedemokraterna avfärdar detta kapitalismens utnyttjande av de försvarslösa. Eftersom alliansen och den övriga rödgröna har backat längst ut på rövarstigen ser jag inga alternativ. Därför började jag skriva på ett eget program, Demokraterna.

Jag föreslår således ett alternativ som både är urgammalt och nytt. Demokraterna är antagligen det partinamn och den ideologi som är mest spridd i världen. Oavsett vilket land så är det tydligt att Demokraterna ställer sig på människans och mänsklighetens sida i opposition mot superegoismen, diktaturen och penningväldet.

Det står en förändring för dörren.
Tänk om …

Börje Peratt
Artikeln publicerad på Newsvoice
och diskuterad i olika bloggar

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: