Pessimismens språkrör Niall Ferguson

”Vi håller på att skapa en permanent klass av människor som aldrig kommer att kunna försörja sig. Städerna hotar att explodera i våld. Och alldeles för få vågar prata om problemen. Möt en av världens främsta intellektuella som själv lämnat Europa.”

Paulina Neuding har för NEO intervjuat Niall Ferguson, historieprofessor på Harvard, författare, tidigare rådgivare åt republikanske presidentkandidaten John McCain i valkampanjen 2008.

Vad gör Neil intressant överhuvud taget? En konservativ debattör som ser allt i mörkblått nej jag menar svart.
Jo det intressantaste är nog hans kritik mot EU men det finns även synpunkter på Sverige som kan vara värda att presentera. Ingen av dem nya men de framhålls som revolutionerande.

Här återges en del av svaren:

– Om man får tro amerikanska vänstermedier är Skandinavien himmelriket på jorden. Ni har jämlikhet, social rörlighet, lysande hälsovård, fantastisk skola och utbildning, ekonomin växer … allt är fantastiskt. Men en viktig sak som saknas i diskussionen, och det är den absolut största svårigheten de skandinaviska länderna står inför, är den totalt misslyckade integrationen av invandrare.

– Och detta är ett så katastrofalt misslyckande att det inte bara kan betraktas som ett sidospår. Det är en central utmaning för den skandinaviska välfärdsmodellen. Detta riskerar att utvecklas till en verklig kris, till och med ett hot mot stabiliteten i ett land som Sverige.

Jo detta skulle vara intressant om det vore helt sant. Men det är det inte.
Trots att Sverige åtagit sig ett stort antal flyktingar har de flesta får en situation som blivit bättre. Även om det kunde ha gjorts ändå bättre.

– OECD publicerar avslöjande siffror som visar skillnaden i arbetslöshet mellan utlandsfödda och infödda arbetare.

Samtidigt som Neil i denna artikel antyder att Sverige är dåliga på att ge utlandsfödda jobb kommer siffror som pekar på motsatsen.

Sveriges Radio rapporterar Arbetsförmedlingens siffror som visar att 7 av 10 jobb går till utlandsfödda: Därför går flest jobb till utrikesfödda.

Neils kommentar blir då märklig:

– Och det är väldigt talande, det visar på det totala misslyckandet med ekonomisk integration. Så om jag är invandrare, eller barn till invandrare, eller barnbarn till invandrare, och inte får jobb, så kan jag legitimt säga att ”systemet har svikit mig”, för jag hade inte stött på samma barriär om jag hade invandrat till USA.

Neil får en fråga om han är optimistisk eller pessimistisk i fråga om Europa?

– Jag är pessimistisk. Det är därför jag gav mig av. Jag flyttade till USA för att jag verkligen slutade tro att vi skulle kunna lösa de problem vi dragit på oss.

… Först har vi något dysfunktionellt i form av EU, sedan har vi något ännu mer dysfunktionellt i form av valutaunionen. Det är en katastrof i sig. Man kan inte vara lite gravid. Antingen är man en federal stat, eller så är man inte det. Bara det att ha en valutaunion utan en federal skattepolitik är omöjligt. Och det här sade vi på 1990-talet när genierna i Bryssel tyckte det var en lysande idé att ha en gemensam valuta. Det var klokt av Sverige att inte hoppa på tåget. Lyckosamt, för er ekonomiska situation skulle vara betydligt värre om ni hade gått med.

Denne Neil presenteras som något av ett geni. Hur mycket man läser denna artikel så framstår det som söndertuggad gårdagens rätt.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: