Centerns ”taförsigsamhet” har skapat elmarknadens pirater

Elmarknadens ”Taförsigsamhet” och Centerns lekstuga har drivit svenska folket in i en kiviks marknad av ocker och bondfångarmetoder. Avregleringen av elmarknaden har inneburit en stor förlust för svenska elkunder.
Nu försöker C och Anna-Karin Hatt göra det som Björklund och Fp gjort i skolfrågan, reflektera över vilka som vinner på ”taförsigsamheten”.

”Var femte har för hög elräkning 780.000 svenskar betalar i dag för mycket för sin el, visar en ny undersökning som SVT tagit del av.

Det är personer som inte tecknat avtal med sin elleverantör eller vars avtal har gått ut och som hamnat på ett så kallat tillsvidareavtal.

Enligt Elmarknadsinspektionen har dessa kunder de senaste tolv månaderna
betalat ca 1,3 miljarder kronor mer än de skulle ha gjort med rörligt elpris.

Prisskillnaden mellan vanliga avtal och tillsvidareavtal har stigit från 5 procent 2008 till 30 procent i dag.

Energiminister Anna-Karin Hatt (C) kallar nu de tio största elbolagen
till ett krismöte på onsdag om de höga priserna och tillsvidareavtalen.

-Jag tänker fråga dem vad de tänker göra för att få bort de oskäliga prisskillnader som finns i dag, säger hon till SVT.

-För i dagsläget är det alldeles för många kunder som skinnas av elbolagen och så kan det inte fortsätta att se ut. Det är inte acceptabelt att så många elbolag låter kunder ligga kvar i sådana här avtal och tjänar mycket pengar på dem, tillägger hon.

”-Informationen är i dag ofta väldigt krånglig och otillgänglig,” menar Anna-Karin Hatt och pekar på att många elbolag är mycket sparsamma med att informera sina kunder om vilken typ av avtal de har.

Tillsvidareavtalen på el har länge varit en politiskt het fråga där den
samlade oppositionen i riksdagen krävt förändringar.

-Det är uppenbart att många elhandelsbolag skär pengar på den här typen av avtal och gör väldigt stora vinster som går rakt ned i deras fickor. Det är inte rimligt att man tar ut så här stora överpriser, säger Anna-Karin Hatt.

Elpåslag på över 1.000 procent


Telge Energi har ett påslag på över 1.000 procent på sina tillsvidarekunder jämfört med vanliga kunder. Det visar SVT:s granskning.

Jag tycker att man kan kalla det för ocker, säger Christoffer Svanberg som är marknadschef på konkurrenten Skellefteå Kraft.

Ann-Charlotte Jennesved på Lidingö utanför Stockholm förlorade 12.000
kronor på sitt elavtal med Telge Energi. Hon hade missat ett brev om att hon skulle få ett tillsvidareavtal om hon inte gjorde något.

Då hon hade autogiro dröjde det 16 månader innan hon upptäckte att
hennes elräkning gått i taket.

-Elmarknaden kräver i dag att kunderna är aktiva. Vi har en avreglerad marknad som kräver att kunderna fattar sina egna beslut, säger Anna Albinsson, kundchef på Telge Energi.

Telge Energi uppger att man sänt ut en påminnelse till Ann-Charlotte Jennesved om att hon har ett tillsvidareavtal. Men ingenstans står det
vad avtalet kostar.

-Bojkotta bolag som har dåliga elavtal, skriver SVT:s kommentator Jan Nylander.”

108-112 SVT Text Måndag 16 dec 2013
INRIKES PUBLICERAD 15 DECEMBER

Slutsatserna från detta inlägg är väl att C som ansvarat för elmarknaden har bedrivit motsvarande lekstuga som Björklund och vi ser återigen hur svenska folket blivit grundlurade.

Ovanpå deta har nu elbolagen fått möjlighet att höja avgifterna för elnäten. Jämtkraft har begärt en höjning av ramen med 54 procent.

Dom öppnar för chockhöjd elavgift

Det är behjärtansvärt att Anna Karin Hatt har reagerat på denna svindel och rycker elbolagsdirektörerna i örat. Men C har ett ansvar i att det blivit som det blivit genom att driva på avregleringen. Detta är Annie Lööfs taförsigsamhet som lett till en förmögenhetsförflyttning utan like från de fattiga till de rika.
Väljarna kan tala om för C vad man tycker och sparka ut dem ur riksdagen vid 2014 års val.

Börje Peratt
Demokraterna

SVT Domstol ger elbolag rätt att höja priser

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: