Dramatisk ökning av antalet våldtäkter

Efter hovrättens friande dom i september 2013 skrev jag något frustrerad på min debatt blogg ”Hovrätten: Fritt fram för våldtäkt”.
Någon månad senare har Forskning & Framsteg en annan beklämmande rubrik: ”Dramatisk ökning av antalet anmälda gruppvåldtäkter”.

Gruppvåldtäkter skapar ofta stora rubriker, och när hovrätten nyligen frikände sex misstänkta gärningsmän i det så kallade Tenstafallet ledde det till omfattande protester och upprop på nätet. I detta fall hade sex unga män i tur och ordning sex med en 15-årig flicka som var instängd i ett rum.

Den enkla slutsatsen blev att hovrätten ger fritt fram för våldtäkt. Nu pågår en diskussion om ”Samtyckeslag”. Man kan tycka att samtycke är en förutsättning för varje relation. Och att samtycke är förutsättning för sexuellt umgänge.

Dock är det inte så enkelt. Det finns kulturer där kvinnan i äktenskapet avkrävs sexuellt umgänge. Om sådana värderingar sprids så kan unga människor få för sig att de kan avkräva sexuellt umgänge så fort kvinnan uppträder utmanande. Vad som är utmanande kan naturligtvis diskuteras. För en del individer är det en kvinna som går ensam på gatan. Och för andra att en kvinna över huvud taget finns även om det är i sin egen lägenhet.

Hur samhället ska få stopp på denna ömkliga råhet måste vara en av de mest angelägna uppgifterna.

Nej är Nej

En kvinnas nej räcker i varje delmoment i en process. Även då kvinnan är avklädd och kan ha varit med på ett umgänge kan hon säga nej och det ska respekteras. Således är det mannens mentalitet och moral som är problemet. Kvinnan är i detta fall alltid oskyldig.
Den nya norske jämställdhetsministerns uttalande blir i detta sammanhang befängt.

”Flickor har ansvar för våldtäkt” (jämställdhetsminister Solveig Horne, Fremskrittspartiet)

Givet den situation vi idag har måste naturligtvis särskilt unga flickor få klart för sig vilka krafter det startar upp med ett omdömeslöst och alltför gränslöst beteende. Det är varje människas ansvar att skydda sig själv. Men det är inte flickans ansvar om hon blir våldtagen. Detta ansvar gäller enbart våldtäktsmannen.

Oskyldigt dömda och skyldiga som går fria
Med detta sagt om kvinnans oskuld vid varje våldtäkt, finns en annan problematik och det är kvinnor som anklagar män för våldtäkt fastän mannen är oskyldig. Dessa kvinnor sviker inte bara männen utan sig själv och alla andra kvinnor då de gör hela rättssituationen osäker.

Tyvärr har vi sett groteska domslut där rättvisan istället blivit den stora orättvisan där både män och kvinnor kan drabbas.

I Tenstafallet var det en ung 15-årig flicka som utsattes för gruppvåldtäkt och alla män friades. Hur kan jurister vara så förblindade och genomföra friande domslut då det står helt klart att det var en gruppvåldtäkt. En handlingsförlamad regering och svenskt domstolsväsende får ta på sig ett stort ansvar för de senaste årens ökade antalet våldtäkter.

Börje Peratt

SR: Advokat: Svårare att fälla någon för våldtäkt
SR: ”Påståendet om våldtäkter har stöd i Koranen”
SR: Omstridd våldtäktslag i Marocko på väg avskaffas
SR: Kvinnolobby kräver haverimöte efter våldtäkt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: