Skyll inte på S för skolfiaskot

I slutet av 1950-talet uppmärksammade alltfler att skolan hade blivit indelad i två ömsesidigt oförstående grupper, med naturvetenskapen i ena änden och humaniora vid den andra. Kritiker mot skolan såg detta som ett bevis på ett misslyckat utbildningssystem vilket ledde till en svensk grundskolereform 1962.

LGR-69 betonande den kritiskt tänkande eleven och samtidigt fanns fortfarande höga mål för basämnen. Att senare års ständiga ändringar i betygssystem och pålagor om dokumentation förvärrat lärarsituationen står klart.

Den fundamentala katastrofen med lössläppt friskola och hela havet stormar är Alliansens fiasko för evigt inskriven i historieböckerna. Tyvärr drabbar denna katastrof flera generationer av svensk ungdom och hur skolan ska räddas är en grannlaga uppgift för kommande regering.

Jag kan inte tänka mig att Alliansen får det förtroendet. Folkpartiet och Björklund måste i de flestas ögon bära ansvaret för en skola i förfall. Jag tror det svenska folket är tillräckligt intelligenta för att inte ge den regeringssammansättningen en ny chans. Alliansen är ett minne blott efter valnatten. Och förmodligen med minst ett av småpartierna utanför riksdagen.

Centern som jag själv representerar har också gjort bort sig med Eon affärer, Vattenfall karusellen och en nyvald ordförande som vittnar om ett kollapsat C. Fördelningen rika och fattiga har gått tillbaka till 1900-talets början. Så hur ska landet återvinna allt det som Alliansen nu sålt ut och kört i botten? Inte genom att blunda för realiteter och skylla på Sossarna för 50 -70 år sedan.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: