Sveriges betydelse i EU 2,6 procent

Svenskars EU-kunskaper inte så goda [1]

Svenskarnas koll på EU sviktar, enligt en Sifoundersökning som webbtidningen Europaportalen.se beställt. [2]

2,6 %

Vi har 20 av 766 platser i EU. Det är 2,6%. Betydelsen av vårt deltagande kan således ha överskattats av dem som anser att vi måste vara med där.

Samtidigt tappar svenska folket allt mer intresse för EU.
Under Alliansen vill vi vara bäst i klassen och skickar miljarder till EU som vi aldrig kan få tillbaka. Förra året en förlust på närmare 30 miljarder.
Att nu EU anser att Sverige ska använda 700 miljoner som vi kanske får tillbaka är som att slå in öppna dörrar. Sådana åtgärder är redan igångsatta.

Hur är då EU som marknad?

Närmare 60 % av vår export går till länder utanför EU. 47-67 procent av Sveriges export går till andra EU-länder.

60 % av besluten i kommuner och landsting är EU relaterade.
Det är inte särskilt effektivt. Vi har helt enkelt inget att säga till om i EU

Hur viktiga anser då våra väljare att EU är?
En undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting har tidigare visat att ungefär 60 procent av punkterna på ett vanligt kommunfullmäktigemöte direkt eller indirekt påverkas av EU-beslut.77 procent av svenskarna trodde att det var färre. Man kan väl gissa att dessa 77% menar att kommuner och landsting inte borde ta så stor hänsyn till EU utan istället satsa på lokala och regionala förutsättningar för beslut.

Börje Peratt

Referenser
1) SVT: Svenskars EU-kunskaper inte så goda 27 mars 2014 TT
SVD

2) Sifo: Svenskarnas EU-kunskaper sviktar EU portalen 27 mars

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: