Sveriges sämsta affär någonsin

Nuonaffären då statliga Vattenfall köpte ett Nederländskt energibolag Nuon anses var den sämsta affär Sverige någonsin har genomfört. Värdet på Nuon har sjunkit som en sten och Vattenfall har fått skriva ned värdet med 30 Miljarder från de nästan 100 miljarder som köpet kostade. Dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) ansvarade för affären men vägrar infinna sig i Konstitutionsutskottet för att svara på frågor.

Konstitutionsutskottet med Peter Eriksson (MP) som ordförande försökte 17 maj 2014, grilla Fredrik Reinfeldt då Maud Olofsson vägrade inställa sig. Det som kom fram var att Näringsdepartementet, då under Maud Olofssons ledning, brustit i beredningen.

På Konstitutionsutskottets ordförande, Peter Erikssons (MP) fråga vad regeringen och statsministern visste, svarade Reinfeldt:

– Jag fick veta om förvärvet efter att det blev offentligt.

Peter Eriksson frågade också om Reinfeldt hade pratat med förra näringsministern Maud Olofsson (C) om att ett ”större förvärv var på gång” varpå Reinfeldt svarade:


– Nej, jag var inte informerad om detta.

Reinfeldt gjorde sedan vad han kunde för att försvara Olofssons hantering men kunde inte undfly frågan om regeringens ansvar. Utskottets dom får utpröva om ett konstitutionsbrott begåtts.

Borg menade under sin utfrågning att regelverket är tydligt, en gemensamberedning kan inte ersättas.

– Låt mig understryka att ställningstagandet ska gemensamberedas, det kan inte ersättas av någon annan beredningsform.

När Borg fick frågan om hur han anser att han och övriga regeringen hanterat affären svarade han.

– Min bedömning är att den här affären genomfördes på grunder utifrån att det var ett marknadsmässigt pris. Sedan fanns det en brist i beredningsprocessen och det rör ställningstagandet i ägarsamordningen.

Oppositionen betonar att regeringen har ett kollektivt ansvar.

Stefan Löfven har föreslagit en kommission.

SvD Näringsliv avslöjade under 2013 hur både regeringen och Vattenfalls ledning redan vid köptillfället varnats för att prislappen på Nuon, 97 miljarder kronor, var på tok för högt.

”Avslöjandet att till och med regeringens tjänstmän varnat för att det gigantiska köpet fick stor uppmärksamhet. Många ifrågasatta återigen den redan hårt kritiserade affären. Miljöpartiet KU-anmälde till och med den tidigare näringsministern Maud Olofsson.”

Sveriges sämsta affär någonsin
Kommer detta att påverka väljare. Ja sannolikt.

Börje Peratt

Referens

Debatt: Nuonaffären i konstitutionsutskottet, 17 april 2014
SVT: Reinfeldt: Jag var inte informerad, Örjan Magnusson, 17 april 2014
SVT: Förhör om bottenköpet Nuon Anna H Svensson 15 april 2014
SvD Näringsliv: ”Styrelsen blev inte vilseledd om Nuon” , TT, 14 april 2014
Sveriges Radio Ekot: Oklart om regeringens inblandning i Nuon-affären Tomas Ramberg, Erik Hedtjärn, 27 juli 2013

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: