Orättvis betygssättning

En artikel i Sveriges Radio ger belägg för att lärare ska om inte undantas men ändå få en begränsad roll vid betygsättning:

Imans svenskkunskaper ifrågasätts – trots att hon är född här

”– Läraren sa att ”nej jag tycker inte det här målet är rimligt, du satsar lite för högt” och jag frågade läraren ”vad menar du med det? Det är väl bra att jag är ambitiös?” och då sa läraren till mig att ”jag tror inte att du kommer nå upp dit” och sänkte mitt betygsmål till ett D, säger Iman Saleh.

Det var på terminens första svenskalektion, när 17-åriga Iman Saleh började gymnasiet i höstas som läraren ifrågasatte att Iman skulle ha som mål att få högsta betyg – ett A – i ämnet svenska, trots att hon berättade att svenska är ett av hennes favoritämnen som hon alltid haft höga betyg i.” (Sanna Drysén och Marcus Eriksson Sveriges Radio)

Bildning och betyg
Ett förslag som Demokraterna presenterar är ett team bestående av objektiv betygsansvarig som får ta ställning helt utan angivning av härkomst, kön eller andra identifierbara faktorer.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: