Flykten från demokratin fortsätter högerut

Marine Le Pen och hennes parti har haft ett framgångsrikt år. Foto: Jacques Brinon/TT

Marine Le Pen och hennes parti har haft ett framgångsrikt år. Foto: Jacques Brinon/TT

Fransmännen gillar Marine Le Pen rubricerar Sveriges Radio idag franska folkets missnöje med etablissemanget.

Om det vore presidentval i Frankrike i dag skulle Nationella Frontens Marine Le Pen vinna. Det visar en färsk opinionsundersökning.

Marie Nilsson vid Sveriges Radio skriver:

Marine Le Pen får 26 procent av franska folkets röster i opinionsundersökningen som nyligen publicerades i den franska tidskriften Marianne. Hon slår därmed både förre presidenten Nicolas Sarkozy och nuvarande president François Hollande.

Nationella Fronten har haft ett mycket framgångsrikt år. I EU- valet i maj blev det största parti med 25 procent av rösterna, och i mars hade det stora framgångar i kommunalvalen i en rad franska städer. Fronten sitter nu på runt 1 500 kommunfullmäktigeplatser runt om i Frankrike och innehar borgmästarposter i ett tiotal städer, främst i söder.

Det här är bara en föraning om vad som kommer hända i hela Frankrike, säger Robert Menard, borgmästare i den lilla sydfranska staden Béziers, som själv inte är medlem i något parti men som kom till makten med stöd av Nationella Fronten.

– Vi behöver göra oss av med det politiska etablissemanget i Frankrike. Vi behöver andra personer vid makten som har andra erfarenheter än de etablerade politikerna, säger Menard.

Menard tror att Nationella Frontens framgångar handlar om att folk inte längre har tilltro till den politiska eller ekonomiska eliten, eller till media som de tycker lierar sig med eliten.

Folk upplever att de har blivit svikna. Och det är inte en upplevelse- utan en realitet, säger Robert Menard.

Marine Le Pen, född 5 augusti 1968 i Neuilly-sur-Seine, är fransk politiker och partiledare för det franska högerextrema partiet Front National (FN). Hon är den yngsta dottern av tre till partiets grundare Jean-Marie Le Pen samt moster till Marion Le Pen.

År 1976, när Marine var åtta år gammal, utsattes familjen Le Pens bostad i Paris för ett bombattentat. Detta, tillsammans med den atmosfär av fruktan och intimidation hon tvingades utstå från skolkamrater och lärare, är två saker Le Pen uppger har format henne mest under uppväxten.

I en intervju med The Daily Telegraph uttryckte Marine Le Pen djup oro över islamiseringen av det franska samhället och menade att islams ständigt tilltagande politiskt-religiösa krav hotar civilisationens överlevnad. Le Pen underströk dock att hon och Front National inte motsätter sig islam utan enbart islamiseringen av Frankrike.

Oförmågan att hålla isär konservativa Islamister och terrorister från muslimer som flytt förtrycket tycks gå igen hos de ultrakonservativa partierna.

Att de ultrakonservativa har rätt i att folket övergivits ger dem nu alltfler röster. Antagligen får vi se motsvarande effekt för SD i kommande val.

/BP

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: