UK på väg lagstifta om anslutning till terrorister

Storbritannien förbereder lagändringar för att kunna bestraffa den som ansluter sig till terrorrörelser bland annat genom att återkalla medborgarskap.

Den brittiska inrikesministern Theresa May har förklarat att hon vill skärpa lagarna mot terroristaktiviteter och rekrytering till den radikala islamismen.

Minst 500 britter beräknas ha rest för att delta i striderna.

May har ännu inte sagt hur hon vill att skärpningarna ska se ut, men i debatten har det diskuterats om det ska införas en möjlighet att återkalla medborgarskap.

Det mest radikala förslaget till lagändringar kommer från Boris Johnson. Han är borgmästare i London och en möjlig kommande ersättare till den konservative partiledaren David Cameron.

Boris Johnson föreslår i en debattartikel att alla som reser till ett krigsområde utan att meddela brittiska myndigheter i förväg ska betraktas som terrorister och kunna berövas sina medborgarskap, om de inte kan bevisa att de är oskyldiga.

En kommentar till dessa förslag är att det tar ett allvarligt grepp på en allvarlig fråga. En annan kommentar är att om man öppnar för att kunna återkalla ett medborgarskap så kan det komma att gälla även andra brott.

Börje Peratt

Referens

SR. Lag ska hindra folk att bli terrorister Staffan Sonning, London 26 aug 2014

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: