USA i krig mot IS – Tyskland förbjuder allt samröre med IS

”Vita huset förklarade på fredagen att USA är i krig mot Islamiska staten (IS).

-USA är i krig med IS på samma vis som vi är i krig med al-Qaida och al-Qaida-anknutna jorden runt,

sade Vita huset talesman Josh Earnest enligt AFP. Pentagons John Kirby gav samma besked, medan USA:s utrikesminister John Kerry har undvikit ordet krig:

-Vi är upptagna med en stor antiterroroperation, och den kommer att bli långvarig.

Anhöriga: Hotades med åtal för lösen

Anhöriga till journalisten James Foley, som fick halsen avskuren av terrorgruppen IS, uppger att USA:s regering hotade åtala dem om de betalade den lösesumma som kidnapparna krävt.

Enligt Foleys mor och bror var det en militär, som arbetar för president Barack Obamas nationella säkerhetsråd, som vid flera tillfällen sade att en betalning skulle kunna leda till att de åtalades för att stödja terrorism.
Vita huset har avböjt att kommentera uppgifterna. Nationella säkerhetsrådet avvisar dem.

Tyskland förbjuder stöd för IS

Tyskland har utfärdat ett förbud mot handlingar som stödjer den militanta jihadistorganisationen Islamiska staten (IS), och varnar för att gruppen utgör ett hot även i Europa.

Förbudet gäller rekrytering, propaganda, agitation och användandet av jihadistgruppens symboler och omfattar alla handlingar utförda inom landets gränser – inklusive aktiviteter på sociala medier.

IS strider mot regeringarna i Irak och Syrien och utropade i ett kalifat – d.v.s. en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag.

(SVT Text TV 20140913)

Demokratiminister Birgitta Ohlsson deltog i SVT Agenda (Ministern: Det här är ingen hysteri).
Det blev en stundtals hård ordväxling mellan demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) och Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa när de diskuterade hur man ska motverka att svenska ungdomar rekryteras av islamiska extremister och terrororganisatoner.

Det referatet inte nämner är att Ohlsson diskuterar lösningar som att ta pass från riskpersoner. Mustafa var orolig för en ny hysteri med åtföljande islamofobi. Då svarade Ohlsson.

– Det här är ingen hysteri! Just nu har vi ett 80-tal unga män som anslutit sig till IS och dessutom ett stort mörkertal. Det är en organisation som säljer flickor som sexslavar, som halshugger journalister, som mördar oliktänkande och kristna. Det är allvar och ingen hysteri.

Att tona ned den risk som islamska staten innebär ökar inte förtroendet för Islamiska förbundet.

I Sverige har Mona Sahlin fått uppdrag som samordnare av åtgärder för att öka förtroende för Demokrati bland invandrade grupper.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: