Valet – en opinionsyttring som måste hanteras

I chocken efter SD´s valframgång skanderar Vänstern krossa rasismen. Som om det skulle ändra något. Med den trend SD har kommer de att få 25% vid valet 2018 om inte övriga partier tar frågorna om landsbygd, vanmakt och utslagning på allvar.

Dagen efter valet (14 sept 2014) då det visar sig att samtliga allianspartier minskat och att SD fördubblat sitt mandat (13%) kan det vara intressant att försöka se orsaker till denna tydliga opinionsyttring.

Viktiga områden är fattigdom, arbetslöshet, skolan, vården, landsbygden, bostäder och EU. En stor del av svenska folket är EU kritiska. De politiska partierna gav då bara två valmöjligheter V och SD.

Arbetslösheten har ökat under Alliansen

”Sparsam politik låter ansvarsfullt. Men i praktiken riskerar den faktiskt att göra allting värre. Det är genom att folk har jobb som staten får in pengar. Om staten är för sparsam kan situationen förvärras”, skriver Erik Hegelund. (Artikel i SVT)

Programmet Uppdrag Granskning i SVT visar att arbetslösheten under Alliansen har blivit högre än 2006 då Reinfeldt och Borg tillträdde. Hösten 2006 beskrev Anders Borg det som att Sverige hade ”massarbetslöshet”. Arbetslösheten var då 6,6 procent. De senaste fem åren har arbetslösheten varierat kring 7-8 procent.

Ungdomsarbetslösheten har gått upp. Andelen långtidsarbetslösa är högre. Om företagen investerar för lite eller om staten för sparsam politik – då riskerar också arbetslösheten att bli hög. Det är precis vad forskaren Servaas Storms och många andras studier visat. Alltså tvärtemot det som Reinfeldt och Borg tror på.

Skolan

Googlar man på skola blir resultatet en överväldigande besvikelse över alliansens politik och vad den orsakat. Att FP blev kvar i riksdagen med denna kritik är märkligt. Björklunds lekstuga med barns framtid måste vara historisk. 100 000 tals unga går utan betyg många kommer att ansluta sig till SD.

Läs bloggen och diskussionen ”Forskning visar att Sverigedemokrater är slöare i tanken” [?] GT. Även om påståendet är fel så vittnar det om en attityd och en fördom som kan få mycket negativa konsekvenser.

Vården

”Höginkomsttagarna tvivlar på privat vård”. Mats Olsson, framtidsforskare på Kairos Future, ser en tydlig förskjutning i attityden som går mot privat driven vård. Och det är främst höginkomsttagarna som tappat tron på privata alternativ. (Länk Dagens Samhälle av Cecilia Granestrand Publicerad: 15 maj 2012 kl 12:35 )
61 procent har i år (2012) svarat att offentligt driven vård ger bäst kvalitet, vilket bara 46 procent ansåg för två år sedan (2010). Och det är främst personer med höga inkomster som förlorat sin tilltro till privata företag.

Kairos Future kallar det en ”privatiseringströtthet”.

– Svenskarna kräver alltmer av systemen och tycker att det börjar bli dags för leverans. Folk levde tidigare i tron att privat drift skulle innebära nya grepp och friska satsningar, men nu nyanserar de sina uppfattningar och det sker ett spännande värderingsskifte. Vi kan se att attityder förändras och det kommer att märkas ännu mer fram emot valet 2014, säger Mats Olsson.

”Riksdagspartier sviker landsbygden”

”Både Socialdemokraternas och Moderaternas landsbygdspolitik är en bluff. För landsbygdens villkor spelar det ingen roll vem som blir statsminister”

skriver Marcus Persson. (Länk SVT 11 sept 2014). Dagarna före valet kände sig större delen av landsbygden svikna av Centern, Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Sämst i klassen är Miljöpartiet. Deras hjärtefrågor slår hårdast mot landsbygden. Miljöpartiets styvmoderliga behandling av landsbygden uppmärksammades nyligen i Aftonbladet där ett internt upprop har startats.

Förväntningarna på KD och FP är inte höga. Missnöjesröster går då till SD.

Generaldirektörer tar död på landsbygden (14-08-29). Staten, den här gången via Trafikverket, planerar än en gång åtgärder som utarmar landsbygden utanför storstadsområdena. Åtta tåglednings-centraler ska bli fyra – och landsorten drar det kortaste strået.

Bostäder

”Bostadslösa studenter erbjuds tält”. (SVT 4 sept) Små gröna tält står uppställda på gräsmattan utanför Stockholms Universitet.
– Vi försöker hjälpa dem att hitta andrahandsbostäder och olika sätt att hitta någonstans att sova, och i allra värsta fall så blir det ett tält, säger Teo Strömdahl Östberg, ordförande för Stockholms studentkårs centralorganisation.
Framför allt är det utbytesstudenter som har svårt att hitta någonstans att bo i Stockholm. För fem år sedan 2009 kunde vi läsa denna rubrik: Studenter utan bostad tvingas tälta. Så situationen 5 år senare 2014 var lätt att förutse. Samtidigt har vi en invandring och utslagning som tvingar folk att bo på gatorna. Och vi har en massinvandring av flyktingar i flyktinganläggningar och bostäder. Kalkylen går inte ihop, vare sig ekonomiskt eller mänskligt. När alla andra länder vägrar släppa in fler ska Sverige ta emot dem. Det medför konflikter som kommer att växa. Ansvariga för detta är i stort sett alla riksdagspartier som vägrar hantera problematiken. Här öppnas hangarportarna till SD.

Inkompetens om humanitär hjälp och och okunnigheten om förutsättningar för humanismens stöd och omhändertagande orsakar istället dess motsats understödd av skanderingar baserade på populismens menlöshet.

Tiggeri

Opinion enligt Novus: En majoritet vill förbjuda tiggeri i Sverige
Ska tiggeri vara förbjudet? Den moderata politikern Cecilia Magnusson skrev i en debattartikel på DN Debatt att tiggeri bör förbjudas.
Reinfeldt: ”Tiggeri ska inte vara förbjudet i Sverige”.

Reflektion: Svenska folket har sett alltfler tiggare från andra delar av Europa som uppenbarligen har utnyttjat möjligheterna att komma till Sverige emedan man kastats ut ur andra länder i Norden och inte är välkommen i övriga Europa.
Reinfeldts och Moderaternas svar innebär att en svensk regeringschef tycks acceptera denna inhumanitära situation vilket förstärker det faktum att M och Alliansen har orsakat en allt större fattigdom i Sverige. Sedan spelar det inte någon roll om de tiggare man ser kommer från öst. De ger bilden av vad som kan hända dig och mig i ett Alliansstyrt land. Annie Lööf kommer fortsatt att uppmana till ”taförsigsamhet” som skorrar illa i människan som inte har vare sig ork, tro eller motivation.

Fattigdom

De arbetande fattiga blir allt fler under Alliansen skriver David Lindvall.(Artikel hela gotland.se)

”Om utvecklingen fortsätter i den här riktningen, och en osynlig underklass av arbetande fattiga växer fram, kommer det ödelägga den svenska modellen och driva många familjer ut i fattigdom. VI måste ta krafttag.”

I detta ingår bilden av alltfler uteliggare på gator och torg och även i parker källare och portuppgångar. Detta medför otrygghet för alla. Alliansen har orsakat en fattigdom som liknar den som var för 100 år sedan.
Internationella arbetsorganisationen [ILO] har redogjort för en statistik som visar att en fjärdedel av EU-invånarna nu lever i fattigdom.

EU

Britter och svenskar är mest skeptiska till EU och dessa länder har också kvar sin valuta. Nästan hälften av britterna, 48 procent, uppger att de i en folkomröstning helt eller ganska säkert skulle rösta för att landet ska lämna EU, 37 procent säger att de skulle rösta för att stanna i EU (opinionsundersökning för The Observer.)
Sverige har varje år plöjt ned miljarder i EU´s svarta hål och vi har ett gigantiskt och orättvist minus i denna balans där t ex Finland har plus. Alla dessa miljarder går från svenska behövande till EU behövande. Men var har svenskarna i valet sagt ja till denna förmögenhetsförskjutning (37 miljarder 2013)? Det enda parti som vill sätta stopp för dräneringen och klart och tydligt vill ut ur EU är Sverigedemokraterna med Vänstern som EU negativt.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: