Göran Persson menar att SD vann på att alla andra övergivit landsbygden

Orsaken till varför missnöjda väljare valde att rösta på SD i stället för på Stefan Löfven, anser tidigare S-ledaren Göran Persson vara att S och M ligger för nära varandra. I SVT” Agenda 21 sept sade han:

– Man ligger så nära varandra. Och då blir det på något sätt så att när man är arg och uppgiven så finns det inget annat protestuttryck.

Göran Persson betonar också att samtliga partier svikit landsbygden och att storstads särskilt Stockholmsperspektivet blivit alltför dominerande. Jag håller helt med om det senare. En av anledningarna till att Demokraterna bildades.

Expressen citerar Persson i artikeln Persson: Därför valde många att rösta på SD:

– Sverigedemokraternas framgångar ute i landet, det är ju inte här i Stockholm de går bra. Det är ute i Sverige där man lider av dålig mobiltäckning, tåg som inte går, pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar, jordbruk som läggs ned. Allt det där är ett uttryck för att Sverige håller på att gå sönder.

Han betonar således helt andra ämnen än invandringsfientlighet. Denna insikt ja näst intill ett trendbrott tror jag är betydelsefull. De allra flesta SD-väljare är inte rasister bara frustrerade över vanmakt och orättvisa. Och den största svikaren mot landsbygden är Centern därför att landsbygden är deras rötter. Något som nyliberalerna i Centerkansliet övergivit. Med en i särklass störst valbudget givet sin storlek lyckades Centern få röster på ”närdodlat”. Denna devis kan vara tagen från Demokraternas Närsamhället och uppmaningen till närodlat och närmarknader. Ta gärna del av flera diskussionsunderlag och förslag på D så kanske C kan hitta hem igen.

De omfattande angreppen på Jimmie Åkesson och SD närmar sig förföljelse och har inget med demokrati att göra. Stollar finns i alla partier och SD försöker hålla rent. Hetsjakten på dem som röstar på SD försvårar naturligtvis förutsättningarna för att kunna sätta till förtroendevalda. Känner vi igen detta från tidigare då andra partier utsattes för motsvarande?

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: