Frågor till politiker i paneldebatt

Niklas Svensson Expressen arrangerar en kväll ”Bar och Politik” med politiker och ett väldigt tajt schema.

BAR & POLITIK på Hilton vid Slussen i Stockholm. Direktsänds på http://expressen.se/

19.03: Presentation av panelen: Anna Dahlberg, Expressen, Lars Ohly (V), Karin Svanborg-Sjövall, Timbro.

19.08: Utfrågning: Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD).
19.18: Utfrågning: Ardalan Shekarabi, civilminister (S).
19.25: Panelen kommenterar.
19.30: Debatt, ”Den svenska modellen”, med Elisabeth Thand Ringqvist, vd, Företagarna, Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, LO, Eva Nordmark, ordförande TCO.
19.45: Panelen kommenterar.
19.50: Utfrågning: Anders Ygeman, inrikesminister (S)
20.00: Framtidsdebatt: Ellinor Eriksson, ordförande, SSU, Erik Bengtzboe, ordförande, MUF.
20.10: Panelen kommenterar.
20.15: Välfärdsdebatt mellan Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister (S) och Göran Hägglund, partiledare (KD).
20.25: Panelen sammanfattar.
20.30: Slut.

Publiken har uppmanats att lämna in frågor. Mina nedan.

Börje Peratt: – Transportnäringen är konkurrensutsatt av EU förare som inte följer regler. Utomlands får alla förare inklusive svenska mycket höga böter och får ställa bilen tills dessa är betalda. I Sverige får EU förarna låga böter och kan köra vidare. Orättvisan i detta håller på att knäcka svenska åkerier. Finns insikt om detta? Och om så vad har man för planer?

Börje Peratt: – Ardalan Shekarabi ska Sharia tillåtas i Sverige och står det över svensk lagstiftning?

Börje Peratt: – Oscar Sjöstedt, hur ser ni på nyval och vilka kan tänkas som alternativ till ny partiordförande om det blir nyval? Har ni några kvinnliga alternativ eller någon med utländska rötter?

Börje Peratt: – Den svenska modellen? Hur håller den med bemanningsföretag och den nya gula gången där ”frilansare” får vänta på sms för att kanske få hoppa in?

Börje Peratt: – Panelen: Finns det utrymme för andlighet (obs inte en fråga om religion) i politiken. Tänker på Dag Hammarsköld som införde meditation och andlig diskussion i FN.

Börje Peratt: – Framtid och Välfärd: Hur bemöter man alla dem som tar illa vid sig av den nya tiggeri invasionen? Är det ok med organiserade busslaster av tiggare från Rumänien eller vill man helst mörka detta? Har man några som helst idéer om hur det bör lösas?

Börje Peratt: – Migration: Hur ser man på asylpolitik och asylboende? Hur ser man på ensamkommande invandrarbarn som placeras i LVU boenden och i sammanhang med en dominans av andra kriminellt belastade och drogberoende ungdomar?

Börje Peratt: – Finns det i panelen någon insikt om om anstormningen av den kinesiska mellanskarven och striden mellan ornitologer och fiskare som sett sina fiskefångst halveras med en ökning från 2000 till 250 000 skarvar (lågt räknat) som varje dag smäller i sig ca 1,5 ton fisk och skövlar områden från skåne i söder och nu i Bottenviken i norr. Denna för Östersjön och våra insjöar dramatiska utveckling har kunnat ske tack vare att ornitologer fått EU att fridlysa den tidigare av bönder, fiskare och jägare efterhållna fågeln.

Jag kommer att återkomma med de eventuella svar som frågorna kan ge. Och vem som i så fall svarar.

Börje

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: