Trendbrott mot GMO! Trendbrott mot EU

Regeringen går emot experterna om GMO (SR, Erik Laquist, 2014-11-22)

Regeringen går emot EU:s vetenskapliga experter i frågan om genetisk modifierade produkter, så kallat GMO.
Zofia Kurowska på Livsmedelsverket beskriver hur det gick till när hon, som representant för Sverige, nyligen utan motivering till EU lade ned rösten om godkännande av tre GMO-produkter. (Två genmodifierade bomullsprodukter och en genmodifierad rapsprodukt).

Experterna på EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, hade gett klartecken för de produkter som medlemsländerna röstade om. Tidigare har det inneburit att även Sverige röstar ja till att godkänna GMO-produkterna i fråga. Men, så blev det alltså inte i det här fallet.

Zofia Kurowska:

– Det här är en ny situation. Sverige har alltid gått på den vetenskapliga linjen. Och i det här fallet har jag bara en instruktion att följa från departementet, det är helt enkelt att vi inte har följt den vetenskapliga linjen, som varit brukligt i Sverige.

Med GMO-kritiska Miljöpartiet i den nya regeringen håller inställningen nu på att omprövas och vi kanske kan se en linje där GMO så småningom förbjuds i Sverige.

Ett sådant ställningstagande är positivt.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: