Könskvotering i Tysklands viktigaste bolagsstyrelser

Nu inför Tyskland könskvotering Publicerat, Daniel Alling, SR onsdag 26 november kl 15:15 LÄNK

Från 2016 måste en tredjedel i de företagens styrelser tillsättas av kvinnor enligt ett förslag som den tyska majoritetsregeringen nu enats om.

Två röster som vittnar om oenighet

– Den här kvoteringen kommer få stor positiv inverkan på kvinnors agerande på sina arbetsplatser i stort. Det är klart det ska vara så, kvinnor gör ett precis lika bra arbete (Jenny)

– Jag tycker att kvinnor får som de vill ändå, den här lagen känns inte nödvändig i vår tid (Susanne).

Men i natt stod det klart, ett av det socialdemokratiska partiets krav för att bilda regering tillsammans med Angela Merkels kristdemokrater blir verklighet från och med 2016.

De 108 största tyska företagen måste då ha minst 30 procent kvinnor i sina styrelser. Lyckas man inte tillsätta de för kvinnor reserverade platserna med just en kvinna så får de styrelseposterna vara obemannade så länge.

Dessutom måste ytterligare 3500 företag enligt lagförslaget ta fram konkreta planer på hur de ska få fram mer könsjämställda styrelser.

Bland de 30 största bolagens styrelser är nu ungefär 25 procent kvinnor.

Förbundskansler Angela Merkel var tidigare emot en kvotering, men har ändrat sig, däremot är det tyska näringslivet kritiskt till den nya lagen.

Debatten har varit häftig inför, även mellan regeringspartierna.

– Familjeministern måste sluta vara en sådan lipsill i den här frågan, sa den högt uppsatte kristdemokratiske politikern Volker Kauder i TV igår om familjeministern socialdemokraten Manuela Schwesig som ligger bakom lagförslaget.

För det uttalandet fick han stark kritik av bland annat socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.

– Män som stör sig på sådant här har själva problem, sa Sigmar Gabriel.

Socialdemokraterna fick dock vika sig på en punkt, sanktionerna mot företag som bryter mot de nya reglerna blir inte så hårda som man hade hoppats.

KOMMENTAR
Norge som infört könskvotering har idag ett mer jämställt företagsklimat.Åsikter går något isär om utvärderingen av forskningsresultet
Norska styrelskvoteringen – sju år senare

”Flera länder har modellerat sina lagar om kvotering i bolagsstyrelser efter Norges, men i föregångslandet går åsikter och forskningsresultat om reformen isär. 69 procent av norska företagsledare är sju år efter att lagen infördes emot kvotering.”

Fakta Norge
Den norska lagen om könsbalans i styrelserna klubbades igenom 2003, började gälla 2004 för offentligt ägda ASA-bolag och för övriga 2006 med två års frist till skarpt läge. Bolag som inte har minst 40 procent av vardera könet i styrelsen tvångsupplöses.

– Att vi fått 40 procent kvinnor i styrelserna hade inte gått så fort utan kvotering, det har skett relativt smärtfritt och företagen går bra. Jag var tydlig innan med att varken vara för eller emot. Men nu i efterhand måste jag konstatera att det gått väldigt bra.(Marit Hoel)

” Morten Huse värderar utifrån sina egna forskningsresultat kvoteringslagen som lyckad, men menar att det är för tidigt att göra den stora utvärderingen.

Och det som fungerar i Norge behöver inte ge samma resultat i andra länder, poängterar han.

– Sverige är kanske det enda landet idag som kanske inte har behov av en lag. Ni har kommit mycket längre och har mer än något annat land en infrastruktur och en historia som stöttar kvinnor.” (SvD 10 mars 2013)

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: