Svenska storbanker lurar fondsparare

Svenskarna betalar för fel fonder är rubriken på en artikel i SR av Björn Dickson 20141215.

Vid en internationell jämförelse skiljer sig Sverige då en majoritet av svenskförvaltade fonder inte är vad de utger sig för att vara, enligt Pedro Matos, forskare från Portugal och professor i Virginia i USA.

Med anledning av dessa avslöjande kan man förstå varför utvecklingen gått så dåligt för fondsparare men så bra för storbankerna. Det är ett bedrägeri i miljardklassen. Kommer någon att straffas?

Tillsammans med en grupp kollegor har Matos granskat fondmarknaden i ett 30-tal länder runt om i världen.

Pedro Matos, som nyligen besökte Stockholm, säger att en bra bit över hälften av de fonder som har svenska ägare är indexsmygare, som han kallar det.

Det betyder att fonderna utger sig för att vara aktivt förvaltade med experter som arbetar hårt för att hitta de bästa aktierna, medan fonden i själva verket passivt följer ett börsindex.

Problemet är att indexsmygarna tar mycket högre avgifter än de fonder som öppet marknadsförs som indexfonder. Man får inte det man betalar för. Dessutom ger inte de dyra fonderna bättre avkastning än de billiga.

Detta är ett systematisk bedrägeri mot svenska fondsparare.
Vad säger finansdepartementet idag?
Vad sade Borg?

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: