Alliansbudgeten innebär fortsatta vinster i välfärden

Uppgörelse om vinster i välfärden kan stoppas (EKOT 20150117)

Regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om att begränsa vinster i välfärden verkar inte gå igenom i riksdagen.
Dela

Tidningen Dagens Industri skriver att de borgerliga partierna inte tycker uppgörelsen kan läggas in i budgeten, som de genom Decemberöverenskommelsen lovat att släppa fram.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt får erkänna sig besegrad, skriver tidningen.

– Vi inser att vi har ett parlamentariskt läge som innebär att vi inte får igenom alla delar. Då har vi fått färdiga lagförslag och bra underlag som gör att vi kan gå vidare med frågan efter ett val, säger Jonas Sjöstedt till Dagens Industri.

Det var i början av oktober som regeringen (S och MP) presenterade sin uppgörelse med Vänsterpartiet, som bland annat innebar att vinsterna i välfärden kraftigt ska begränsas. Kommuner ska också kunna neka friskolor att etablera sig och att vårdvalet i primärvården ska upphävas, enligt uppgörelsen.

Uppgörelsen har kritiserats av bland annat de borgerliga som hävdar att en kraftig begränsning av välfärdsvinsterna och minskad valfrihet inte går att baka in i en framtida budget.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: