Israel-Palestina möjlig fredsprocess med svenskt initiativ

”Grundläggande krav att avstå från våldshandlingar” Sveriges Radio LÄNK

Inger Arenander Sveriges Radio Washington rapporterar:

När Wallström träffade den amerikanske utrikesministern John Kerry i går hade hon erbjudit svensk hjälp för återupptagna fredsförhandlingar mellan palestinierna och Israel.

– Vi har deras öra just nu och de kommer på besök och det ger naturligtvis tillfällen att framföra våra krav och synpunkter.

Enligt Margot Wallström sa John Kerry att USA vill återuppta försöken till fredsförhandlingar.

– Enligt Kerry ska USA åter engagera sig i fredsprocessen efter det israeliska valet.

Ett av den svenska regeringens första utrikespolitiska beslut var att erkänna Palestina som en självständig stat, ett beslut som USA, på diplomatspråk, tyckte var ”förhastat” och som kritiserades av Israel. Margot Wallström hade sagt till Kerry att Sverige har nya möjligheter nu att tala med palestinierna.

– Vi kommer att ställa krav på palestinierna. Det är det vi ska använda vår relation till, och president Abbas kommer ju på besök till Sverige. Då ska vi se till att använda den möjligheten att förbereda för en återupptagen fredsprocess.

Kan du konkretisera kraven som den svenska regeringen ska ställa?

– De grundläggande kraven är att avstå från våldshandlingar och att arbeta på alla sätt konstruktivt.

Varför skulle utsikterna för Sverige att bidra till fredsmäkling öka om Sverige erkänner den ena parten i kontrovers med den andra?

– Vi kan prata direkt med palestinierna. Palestinierna har ett förtroende för oss. Vi har dessutom över fem år etablerat en ny strategi för vårt samarbete…

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: