EU-kommissionen fuskar bort 5-7 miljarder Euro varje år

Sverige, Holland, Storbritannien vill neka EU-kommissionen ansvarsfrihet.

Jan Andersson rapporterar för SR från Bryssel om att det är stora brister i EU-kommissionens kontroll av hur de egna pengarna används.

Den europeiska revisionsrätten som kontrollerat hur pengarna betalats ut kritiserar kommissionen för 20:e året i rad.

När EU:s finansministrar träffas 17 februari 2015 vill Sveriges finansminister Magdalena Andersson inte att kommissionen ens ska få ansvarsfrihet när det gäller 2013.

2013 hade EU-kommissionen  149 miljarder euro att röra sig med. Det handlar om alltifrån stödutbetalningar till lantbrukare till löner av kommissionens anställda.

En felmarginal på ett par procent (30 miljarder kronor!) varje år tycker både revisionsrätten och några länder är acceptabelt, däribland Sverige. Däremot inte så mycket fel som det varit år efter år.

70 miljarder kronor försvann 2013 i vems ficka!

Det handlar särskilt om utbetalningar av olika stöd till fel som begåtts när det gäller offentliga upphandlingar. Just 2013 var felprocenten för kommissionens budget 4,7 procent. 7 miljarder! Ja man måste undra var dessa 70 000 miljoner kr har tagit vägen.

Sverige accepterar inte detta och driver en linje tillsammans med Nederländerna och Storbritannien om att Europaparlamentet inte ska bevilja kommissionen ansvarsfrihet eftersom kontrollen över pengarna är för usel.

De andra EU-länderna håller med om att kontrollen är för dålig, men vill inte alls gå så långt som att inte bevilja kommissionen ansvarsfrihet.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: