Gemensamt Nordiskt försvar

Norska Aftenposten rapporterar om att de fem nordiska länderna är ense om ett fördjupat försvarssamarbete. Svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) står bakom beslutet tillsammans med försvarsministrarna i Norge, Danmark och Finland samt Islands utrikesminister.

Aftenposten räknar upp fyra punkter i det fördjupade samarbetet:

  • Fler gemensamma övningar.
  • Gemensamt industrisamarbete även i försvarssammanhang.
  • Gemensamt utbyte av underrättelseinformation.
  • Gemensam bearbetning av cybermaterial.

Tidningen skriver att samarbetet ska ses som ”ett direkt svar på aggressivt ryskt uppträdande i de nordiska ländernas närområde”.

Detta är ett trendbrott från att Norge tidigare sagt sig inte vilja försvara Sverige vid ett militärt angrepp.

– Finland och Sverige har beslutat att hålla Natostandard på sina övningar, vilket kan innebära ett steg på vägen mot Nato. Det finns i dag dock ingen politisk grund för  att gå in i Nato och det kommer att krävas folkomröstningar.

Janne Haaland Matláry, norsk professor och försvarsexpert, slår fast att det handlar om ”gemensam avskräckning”. Hon anser också att samarbetet, som inkluderar militära övningar, är så långt man kan dra in Finland och Sverige utan att det handlar om en Natogemenskap, skriver tidningen.

Enligt Peter Hultqvist och hans nordiska kollegor handlar det bland annat om att dela information om vad som rör sig i luftrummet och till havs. Det ska ske för att ”öka varningstiderna och minska risken för överraskning och missförstånd”.

Statsråden är också eniga om att fortsätta att dela information och erfarenheter om hur man ska möta cyberangrepp. Ökat samarbete med de baltiska länderna hör också till sådant som tas upp.

Det första synliga beviset på det fördjupade samarbetet blir enligt Aftenposten troligen övningen ”Arctic Challenge” i slutet av maj, som berör både Sverige och Norge. Även ett antal amerikanska F-16-flyg, nu baserade i Storbritannien, väntas delta.

Detta samarbete ligger i linje med Demokraternas förslag Publicerad 31 mars 2013 och är välkommet.

Möjligen gläntar det på dörren för en Nordisk Allians.

/

Börje Peratt

Sveriges Radio Gemensamt nordiskt försvarsutspel

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: