Solskatt ett uselt aprilskämt

Regeringen får kritik för solskatt. Regeringens förslag att beskatta större solcellsanläggningar från den 1 juli 2016 får kritik av både forskare och branschföreträdare, skriver Dagens Nyheter.  Förnybar el har varit skattebefriad och förslaget riskerar att bromsa utbyggnaden av solenergi, anser kritikerna. Energiminister Ibrahim Baylan (S) tycker att det finns en poäng i  kritiken. -Därför har vi tillsatt en energikommission, säger han till DN. Regeringen får kritik för solskatt (SVD)

– Att betala energiskatt för el man producerar och sedan använder själv är ologiskt. Det är ungefär som om du skulle betala skatt på det bröd som du själv bakar och äter upp, säger Johan Lindahl, forskare och svensk representant i internationella energiorganets solcellsgrupp, IEA-PVPS, till DN.

Förnybar el har varit skattebefriad, men med start den 1 juli 2016 vill regeringen beskatta all el som produceras i anläggningar som har större effekt än motsvarande en generator på 32 kilowatt, vilket innebär en kostnad på 30 öre per kilowattimme. Men effekten mäts inte per anläggning utan per organisationsnummer, vilket innebär att skatten riskerar att slå hårt mot kommuner, landsting och allmännyttan eftersom deras anläggningar ligger på samma organisationsnummer.

Jo det finns starkt fog för kritik mot skatt på förnyelsebar energi. Likaså när det gäller skatt på vindkraft. För några år sedan fick en liten by /borättsförening beskattning på sitt lilla vindkraftverk. Sådana åtgärder glädjer enbart oljeindustri och elleverantörer. Och det är helt inkonsekvent mot uppmaningen att skapa en hållbar miljö med hållbara energikällor.

Riv upp, gör om gör rätt.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: