Rederier tömmer avloppet rakt ut i Östersjön

Från och med i år är det förbjudet för fritidsbåtar att dumpa sina avfall i Östersjön – men det gäller inte för de stora båtarna. SR rapporterar att  bara en av 33 kryssningar garanterar att de tar hand om sitt avfall på ett sätt som inte resulterar i övergödning, enligt en ny undersökning.

Varje säsong gör kryssningsfartyg ungefär 2 000 hamnbesök i Östersjön. De genererar sammanlagt 1,2 miljoner kubikmeter avloppsvatten främst från fartygens toaletter. Mycket hamnar alltså i sjön under årets varmaste period och ofta i samma områden.

Varför rederierna inte tömmer avloppstankarna i land förklarar de bland annat med att de renar avloppsvattnet ombord, eller att kapaciteten i hamnarnas anläggningar är otillräcklig.

Men enligt Världsnaturfonden är reningen ombord ofta otillräcklig. Ett förbud mot avloppsdumpning i Östersjön har diskuterats i många år, och från och med i år krävs det av fritidsbåtar. Men alltså inte av Östersjöns jättar.

Läs vidare Rederier fortsätter att tömma avloppet i Östersjön

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: