Erdogan och Nato har kastat in Mellanöstern i risk för storkrig

erdoganpostertorn

I och med att det kurdiska partiet HDP vann så stora framgångar i valet 2015 har den sittande presidenten Erdogan vars parti  AKP backade 10 procentenheter lagt upp en strategi för att återigen få skäl att attackera kurderna och återta sin majoritetsposition.

Det turkiska parlamentsvalet bjöd på flera skrällar. Regerande AKP backade kraftigt och förlorade sin majoritet. Kurdiska HDP lockade både kurder och turkar och tog sig med råge över parlamentets 10-procentsspärr. (Svd)

Hopp om att valet innebar vändpunkt för Turkiet

Väljarna i Turkiet gav en makthungrig president Erdoğan en läxa. Hans dröm om ett mäktigt presidentstyre kom på skam. Regeringsfrågan blir ett dilemma för AKP, som inte klarade att få enkel majoritet. Valets segrare är prokurdiska HDP, dess partiledare Demirtaş och Turkiets mångfald.

Nu hamnade det alltmer maktfullkomliga och pro-sunnitiska regeringspartiet på drygt 40 procent, samtidigt som mandatfördelningen i parlamentet skakades om efter det historiska invalet av pro-kurdiska HDP.

Vad väljer då Erdogan att göra? Han startar en våldsam kampanj mot kurderna med arrestreringar och våldsamma konfrontationer som innebär får PKK att svara med att bryta den ensidiga vapenvilan. Nu ligger inte bara Turkiet på randen till ett inbördeskrig risken för storkrig är överhängande. Tusentals kurder har gripits.

Ansvaret för detta ligger helt och hållet på Erdogan och NATO som ger Erdogan stöd att angripa PKK.
Att USA medverkat till att terroriststämpla befrielserörelsen PKK är ett pris för att få tillgång till en flygbas. Samtidigt försvagas i rask takt de demokratiska spelreglerna i Turkiet och Erdogan driver nu utvecklingen mot en polisstat.

Händelseutvecklingen är därför också ett farligt strategiskt felsteg från USA.
Om Ryssland nu väljer en mer aktiv roll kan Mellanösterns redan infekterade situation komma att dra in Turkiet i vad som går från Palestinakonflikt, ISISterror till Mellanösternkriget med alla mot alla.
Att splittra och försvaga de stridande parterna mot ISIS är minst sagt en korkad strategi.

Börje Peratt

Tusentals kurder har gripits SR
Air strikes in Syria and Iraq meant to prevent Kurdish territorial and political gains, leader of Turkey’s pro-Kurdish Peoples’ Democratic Party says.
read more: http://www.haaretz.com/beta/1.668778

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: