Cancerfondens misslyckande ger klirr i kassan

SVT Cancer

Det är alltmer angeläget att pröva de skenande kostnaderna för Cancermediciner och samtidigt granska Cancerfondens ageranden.

Cancerfonden har misslyckats när det gäller målsättningen att få ned antalet cancersjuka. Å andra sidan har man lyckats storartat när det gäller välgörenhetsgalor och insamling av pengar. Allt fler ställer dock frågan: Vart går pengarna?

Enligt socialstyrelsens statistik 2013 insjuknade 61 297 nya fall av cancer i Sverige.

Korta fakta: Dödsorsaker

Eftersom Socialstyrelsen tycks missa eller feltolka en del siffror har jag lagt in WHOs uppgifter också.

  • Det dör omkring 90 000 personer per år i Sverige. År 2014 dog det 89 062 personer vilket [påstås vara] det lägsta antalet döda sedan år 1977. [Ta del av Göran Olssons genomgång som ifrågasätter detta]
  • WHO: Cancerfallen ökar i alarmerande takt
  • Sjukdomar i cirkulationsorganen är den vanligaste dödsorsaken i Sverige följt av tumörsjukdomar. År 2014 stod dessa för 37 respektive 26 procent av dödsfallen.

Det innebär om man får tro på Socialstyrelsen att lågt räknat kring 34 000 / år dör i sjukdomar i cirkulationsorganen och kring 24 000 / år dör av cancerrelaterad sjukdom.

Karl Göran Olsson har rett ut orsakerna till cancerfondens misslyckande rörande sjukdomen: Därför misslyckas Cancerfonden.

Man kan också se att misslyckande att minska cancer är viktig för läkemedelsindustrins intäkter och insamlingskampanjer.

Svåra och ”obotliga” sjukdomar är en kassako för läkemedelsindustrin. Sverige betalar drygt 300 % mer för cancermedicin än många andra länder i övriga Europa.

SVT rapporterar om ”Dyr cancernota i Sverige”. Sverige betalar betydligt mer för cancermediciner än de flesta andra höginkomstländer.

SvD skriver: Hemliga avtal bakom ny medicin

Sveriges valhänta försök att hantera de allt dyrare nya cancerläkemedlen har knappast varit framgångsrikt. Istället har denna seriösa fråga hamnat i en vilda västern-karusell med hemliga priser och okända avtal. PR-kampanjerna för att stampa fram skattepengar intensifieras nu.

Samtidigt anses att flertalet av dess mediciner som kostar mellan 100 000 kr upp till en miljon per patient och år, inte är särskilt bra.

Vilka är det då som gynnas av Cancerfondens misslyckande? Och hur hänger allt detta ihop med Cancerfondens insamlingar? Ju fler sjuka och döda desto mer hysteriskt reagerar befolkningen och desto mer pengar samlar man in. Jo cancer är kassako för läkemedelsindustrin och för Cancerfonden så länge Cancerfonden misslyckas.

Börje Peratt

REFERENS:
Debattartikel

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: