Pandoras ask har öppnats!

idcard

EU visionen om det öppna samhället går mot sin undergång.

EU visionen om det passbefriade öppna samhället har nu lett till ännu strängare krav på Id-kontroll än före EU. Förutom taggtrådsstängsel och stängda gränser i Europa riskerar vi inom Sverige se en mycket farlig utveckling.

Dagens migrationssituation uppfattas som överraskande av väldigt många i beslutsfattande position. Vi ser den ena nödbromsen efter den andra och beslut som kan uppfattas som mer eller mindre oövertänkta.

Man kan rent av påstå att ansvariga politiker avslöjar en oförmåga att tolka larmsignaler. Och dåligt förberedda inför en anstormning av flyktingar och andra migranter. Det är inte bara SD som försökt påpeka allvaret.

Den för beslutsfattare alltmer pressade situationen har lett till något som liknar hjärnsmälta.

Rädslan över att bli kallade rasister har nu lett till att man dragit i nödbromsen. Men det centrala i problemet är att man har glömt bort grundregeln. Den innebär att andra liksom vi får ta seden dit man kommer.

Vi har åsett en förvånansvärd naivitet när somliga väljer att acceptera att skicka den egna kulturen på sophögen för att någon invandrad vill bada med kläderna på i simhall eller kräver halal-kött med stöd av religionsfrihet. Detta har ökat polariseringen och undergrävt förutsättningarna för ett sansat tänkande. Här bär inte bara enskilda och myndigheter ansvaret. Det är den politiska makten som inte anvisat vad som gäller.

Det dagliga irritationsmomentet med tiggare utanför varje ingång är också pådrivare av främlingsfientlighet. När det egentligen borde vara självklart att detta beteende inte ska accepteras av rent humanitära skäl kommer det istället nu alltfler privata lösningar av våldskaraktär.

Okunskap eller feghet hos våra högsta politiker har lett till ett växande SD.

Nu vänder många kappan efter vinden och vi får beslut som i princip är ett grundskott rakt in i själva EU-idén. Detta öppna EU har hamnat i ett ID-kontroll samhälle.

pandoras_box

Idén med att låta transportören ansvara för ID-kontroll är ytterligt befängd.

Plötsligt ska buss-chaufförer och tågkonduktörer tvingas på polisiär maktbefogenhet. Inser man verkligen inte det mycket farliga scenariot i detta. Med en annan riktning vid makten som det mycket väl kan bli vid nästa val, har rådande beslut om rätten till integritetskränkande id-kontroller sanktionerat ett vedervärdigt kontrollsystem. S har här öppnat Pandoras ask.

Börje Peratt
Välkommen till min mediala värld

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: