Skiljer sig ”Modern terrorism” från annan?

Terrorforskaren Hans Brun, som normalt sett ger insiktsfulla kommentarer om säkerhetsläget och terrorism, menade i SVT Nyheter (22 mars 2016) att det skett ett paradigmskifte och att terrorismen nu riktade sig mot oskyldiga civila.

Om vi backar i historien så är denna taktik på inget sätt ny. Fascismen i Spanien praktiserade på 1930-talet motsvarande för att orsaka skräck och anarki, likaså nazismen i Tyskland innan de övertog makten. Vi har motsvarande historia i Mellanöstern där radikala judar, sionister (Sternligan) 1948 mördade den svenske diplomaten Folke Bernadotte och sprängde oskyldiga palestinska kafébesökare i luften för att kunna kräva Israel som eget land. År 1980 instiftade israeliska regeringen, under ledning av den tidigare terrorist-ledaren Menachem Begin (senare premiärminister i Israel), ett militärt dekorationsband döpt efter terrorgruppen, som blev en utmärkelse till sådana som anses ha bidragit till den israeliska statens grundande. Så att Israel idag kallar Palestinier terrorister blir i sammanhanget något löjeväckande. Palestinier kämpar för sitt lands frihet med de enda medel de har. Och vid någon tidpunkt var taktiken att kapa plan och spränga oskyldiga civila i luften. (PFLP)

Går vi vidare till Vietnamkriget så använde nordvietnameserna (Viet Cong) väskbomber på marknader och på restauranger, återigen för att sätta skräck i befolkningen. Detta var en taktik redan innan USA gav sig in i kriget och riktades då inte bara mot de franska kolonisatörerna utan även den sydvietnamesiska befolkningen.

I modern tid har baskiska ETA praktiserat liknande terror och hot mot civila liksom IRA genom sprängningar i Londons T-bana.
Japan (Saringasattack 1995) har också drabbat av sådan T-bane terrorism liksom Ryssland. Man kan också räkna in attackerna i Indien (Bombay 2008) som terror mot oskyldiga civila.

Så något paradigmskifte därvidlag kan jag inte spåra. Men Hans Brun menar kanske något annat?

Dagens IS-terror hämtar mycket av sina motiv från hämndbegär efter den USA-ledda invasionen i Irak 2003 och alla de oskyldiga civila som drabbades av detta folkrättsligt kriminella övergrepp. Om vi ska göra jämförelser mellan hur många civila som drabbats av västvärldens krig mot Iraks invånare så har över 100 000 oskyldiga dödats av västs terrorbombningar. Mot denna bakgrund är radikaliserade Jihadister inte särskilt märklig. Vi som såg detta komma som reaktion på Irakinvasionen är inte förvånade.

USA-Alliansens katastrofala strategi för att avsätta despoter som Saddam, Kadaffi och nu Assad har eldat på bildande av nätverk av radikala islamska terrorceller. Unga fanatiker som nu har bombat ihjäl sig själva och oskyldiga civila i Bryssel.

De som idag har alltför kort minne beskyller Barack Obama och Hillary Clinton för ett problem de ärvt av presidenterna Bush både den yngre och den äldre.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: