Skattesmitarhärva av globala mått!

Panamadokumenten”, som nu sprids över världen efter ett avslöjande från grävande journalister i ICIJ, visar hur toppolitiker och förmögna personer världen över gömmer pengar i skatteparadis.

”Ett av historiens största avslöjande”

Till ledande politiker hör ministrar och presidenter över hela världen, i Afrika, Europa, Norden, Mellanöstern, Asien ….

Enligt brittiska The Guardian, som tagit del av det läckta materialet, har 143 politiker använt skatteparadis. Bland dem Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko och Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Argentinas president, Saudiarabiens kung, Vladimir Putins vänner och fotbollsstjärnan Lionel Messi. Flera namn här LÄNK SR

Panama Papers kallas avslöjandet som beskrivs som det största av sitt slag. Bakom avslöjandet ligger den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och journalistnätverket ICIJ. Dokumenten som läckt ut från advokatbyrån Mossack Fonseca visar hur företaget hjälpt tusentals förmögna personer att skatteplanera och gömma undan tillgångar under åren 1975-2015.

Advokatbyrån har skapat över 200 000 så kallade brevlådeföretag i skatteparadis runt om i världen till sina kunder. Företagen har som enda syfte att dölja pengar från myndigheter i länder med högre skatter.
Nordea har hanterat hundratals brevlådeföretag åt rika kunder, uppger Sveriges Television. Det har fått finansminister Magdalena Andersson att kritisera Nordea.LÄNK

Tekniken har varit motsvarande den som används inom den kriminella världen där man har använt målvakter för att inte riskera juridisk bestraffning om man åker fast.

Chefen för Panamabolaget förnekar brottslighet. LÄNK

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: