Bonnier angrips för att dominera medialandskapet

dagens-nysning2
Skymmer Bonnier medialandskapet? Är Bonnierpressen inte stort bättre än näthuliganer som missbrukar yttrandefriheten?

Påminns om artikeln Dagens Nysning.

Journalister och medier har i den bästa av världar uppgiften att ställa frågor och klargöra. Som vi vet så finns det hakar. Ägandeförhållande, ideologiska och politiska intressen skymmer sikten och ibland blir det direkt avsiktligt lögner och falsarier som sprids.

Idag äger Bonnier en stor del av massmediemarknaden och är även insyltad i andras kanaler och i andra branscher som man ser till att favorisera. Det sticker i ögonen, ändå är det få som reagerar. Och när en ledamot i SD gör det bestraffas hon av SD med att sättas på undantag.

Riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) vill i en motion till riksdagen (hösten 2016) slopa presstödet ”Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt”, skriver hon bland annat i den.

Syftet med Anna Hagwalls motion är att minska Bonniers dominans inom medierna, rapporterar Aftonbladet. Bland mottagarna av den största delen av presstödet, driftstödet på 436 miljoner kronor om året, finns inga Bonniertidningar, skriver Aftonbladet. Däremot är Bonniertidningarna med och delar på distributionsstödet på 50 miljoner kronor per år.

”De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta”, skriver hon bland annat. Hagwall vill även se en reglerad mediemarknad där ”ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”.<

Gruppledaren för SD Mattias Karlsson säger bland annat att motionen inte stämmer med partiets stöd till public service och mediepolitik i övrigt. ”Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet”, säger han vidare i pressmeddelandet.

SD som brukar klaga på att bli felbehandlade av ”gammelmedia” blir plötsligt skakis över att en högt uppsatt medlem vill förändra förutsättningarna så att massmedia kan möjligen bli mer rättvisande och ge en bredare världsbild. Det reser frågor. Vad vill SD egentligen?

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: