Medborgarlön på prov i Finland

stora_enso_oulu_2006_01_26_utsnitt_wikicommons
Sveriges radio rapporterar om det finländska provet att under två år ge 2000 slumpmässigt utvalda långtidsarbetslösa en medborgarlön, ca 5 300 kronor (560 euro), skattefritt och utan krav på någon motprestation.

LÄNK SR: Finländare får medborgarlön på prov
TEXT: Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson intervjuar nationalekonomen Sixten Korkman.

”Vi har ett eländigt problem med människor som är fast i bidragsberoende.”

En av dem som fick det överraskande beskedet hem i brevlådan är 26-åriga Helsingforsbon Liisa Ronkainen, som varit arbetslös i sex månader efter studier inom design och media.

– Jag har sökt jobb i min egen bransch men inte fått det, konkurrensen är så hård, säger Liisa Ronkainen. Kanske kommer det här inte att göra att jag vill ta vad som helst, men det är ju klart bättre än a-kassa, och motiverar förstås att tacka ja till erbjudanden, eftersom jag kan få behålla basinkomsten plus lönen om någon anställer mig.

Finland har ett land med en sysselsättningsgrad under 70 procent, jämfört med till exempel Sveriges dryga 80 procent. Det finns ett starkt behov av att hitta botemedel mot bidragsberoende och långtidsarbetslöshet.

Försöket med basinkomst på nationell nivå, under lång tid, var svårt att få till. Politiska partierna har inte varit överens. Den från början föreslagna summan har nära på halverats.

Sixten Korkman, professor emeritus på Aaltouniversitetet, är också skeptisk till nyttan med ett basinkomstsystem men välkomnar att gör ett försök med alternativ till dagens finländska bidrags- och ersättningssystem.

– Vi har ju ett eländigt problem med människor som är bidragsberoende, i och med att om de tar emot jobb så händer det lätt att de förlorar på det. De får ökade skatter och minskade bidrag med lika mycket som den nya inkomsten skulle ha gett.

– Så det finns inga sådana ”incitamenteffekter” som vi ekonomer brukar tala om. Dessutom systemet i dag byråkratiskt väldigt tungrott och ofta direkt förnedrande för den som är beroende av det, säger Sixten Korkman.

Textunderlag Thella Johnson SR
redigerad
Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: