Trump säger upp alla avtal och kastar in USA och världen i en finanskris

Foto: Christine Olsson/Pablo Martinez Monsivais/TT


Donald Trump  vill avreglera finansmarknaden i USA, något som väcker oro och kritik inte bara i USA utan i världen.

Finansmarknadsminister Per Bolund är upprörd över Trumpadministrationens vilja att förskjuta eller försvaga internationella överenskommelser.

– Det är väldigt tydligt att man såväl ska avsluta pågående förhandlingar som göra en stor översyn av redan genomförda överenskommelser, och det är ju extremt oroande, säger Per Bolund.

Patrick McHenry, vice ordförande i kongressens finansutskott, har sänt ett brev till centralbankschefen Janet Yellen där han anser att hon inte ska lägga sig i Donald Trumps plan om ”Ameica First”. LÄNK

– Det här brevet visar ju att Donald Trump är ett hot mot den finansiella stabiliteten, och det är väldigt oroande, säger Per Bolund.

Donald Trump  critiserade Yellen under presidentkampanjen och sade att han skulle avskeda henne.

Patrick McHenry skriver att det är oacceptabelt att centralbanken fortsätter förhandla om internationella avtal då sådana kan innebära en börda för amerikanskt näringsliv. Innan sådana förhandlingar eventuellt kan återupptas måste Donald Trump först få möjlighet att besluta vilka som sitter på vilka poster.

Sveriges Finansmarknadsminister Per Bolund håller inte igen på kritiken (Anders Wennersten SR):

– Jag blir upprörd. Jag tycker att det här är en skadlig väg och här måste världssamfundet och alla länder som vill nå konstruktiva överenskommelser samla sig och möta den här utvecklingen. Att man nu så tydligt backar från sitt ansvar att skapa finansiell stabilitet och se till så det finansiella systemet fungerar, det medför så klart risker för alla oss andra och jag ser det som helt oacceptabelt.


Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: