Det nederländska valet en rysare

EU fientliga Geert Wilders DVV gick framåt med 5 mandat och blev näst största parti. Premiärministern Mark Rutte, sitter kvar trots att Liberala Folkpartiet för Frihet och Demokrati (VVD) gjorde en tillbakagång med minus 8 mandat, vilket är över 20% tapp och borde ses som en katastrof, men allt är relativt, det kunde ha gått värre.

I Tyskland har man bekymrat följt utvecklingen i grannlandet. En större framgång för Geert Wilders hårda anti-EU-linje hade blivit en ytterligare belastning för förbundskansler Merkels ansträngningar att hålla ihop den Europeiska Unionen.

Enligt Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Daniela Marquardts slutsatser hörs en lättnadens suck inför kommande val i Europa och Tyskland. Det än så länge preliminära resultatet i Nederländerna tolkas som ett stopp för den radikala högerns frammarsch (? hur man nu kan dra en sådan slutsats). Marquardts artikel saknar uppgifter om partier och namn vilket indikerar att hon tar för givet att läsarna har full insyn i och kunskap om Nederländernas mycket brokiga politiska landskap.

Geert Wilders politiska vänner Alternativ för Tyskland påstås ha backat i opinionen något på senare tid men fortfarande pekar allt på att de kommer att ta plats i förbundsdagen efter valet i september. Således är de på frammarsch vilket står emot Marquardts påståenden.

Att rapportera så subjektivt näst intill som en partsinlaga ökar inte trovärdigheten för Public Service och retar upp SD-följarna ytterligare.

Socialliberala Demokraterna 66 gjorde också ett bra val gick framåt 7 och fick 19 mandat ett mindre än DVV [1]. Demokraterna Sverige står nära D66 om än inte i allt.

Det är angeläget att betona att Demokraterna i Sverige är ett alternativ till dem som vill återupprätta vår suveränitet och ge oss både valfrihet och hälsofrihet. Vi står fria från höger och vänster och kan för den som önskar en etikett placera oss i en socialliberal fåra. Men på gott avstånd från Liberalerna (tidigare Folkpartiet) vars vinglighet i skolfrågor och humanism anses förödande.

Börje Peratt

1) Valresultat Nederländska valet

Samtliga mandat Parti, Mandat (2017-03-16)

Folkpartiet (VVD) 33

Frihetspartiet (PVV) 20

Kristdemokraterna (CDA) 19

Demokraterna 66 (D66) 19

Socialistpartiet (SP) 14

Miljöpartiet (GroenLinks) 14

Socialdemokraterna (PvdA) 9

Kristliga Unionen (CU) 8

Partiet för Djuren (PvdD) 5

Pensionärspartiet (50PLUS) 4

Reformerta samhällspartiet (SGP) 3

DENK 3

Forum för Demokrati (FvD) 2

Källa: TT/Süddeutsche Zeitung/NOS.nl

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: