Tre års fängelse för illegal fildelningssajt

skaarmdump mannen bakom swefilm bestraffad

I september 2016 slog EU-domstolen fast att det var olagligt att med länka och bädda upphovsrättsskyddade filmer. Hårda domar mot illegal fildelning/streaming. Antipiratstreamings-insatserna har nu fått lön för mödan. Piratpartiet och Vänstern har förlorat kampen att få ladda hem upphovsrättsskyddat material för ”personligt bruk”.

EU-domstolen finner också piratstreaming olagligt

Med EU-domen följer också att det är straffbart att se olagligt nedladdad film. EU-domstolens dom den 26 april 2017 i mål C-527/15, Wullems Läs domen här EU-domstolen om ”piratstreaming”. Ett nederländskt mål har nyligen avgjorts till förmån för upphovsrätten. LÄNK

Miljontals svenskar riskerar nu att bli brottslingar

Bakgrunden är att många svenskar fortsätter ägna sig åt illegal fildelning trots att de kan göra rätt för sig genom streamingstjänster som Netflix och HBO. Upphovsrättsinnehavare till flera tv-serier och filmer har tröttnat på att se sina intäkter bestulna och har tagit initiativ till – Spridningskollen – som ska jaga och sätta fast fildelare.

Sverige ligger tyvärr bland de främsta i världen när det gäller otillåten fildelning. Hela kulturbranschen skadas, intäkterna [för film och musikskapare] minskar och i slutändan kan det påverka produktioner som får mindre medel, säger Gordon Odenbark, vice vd på Gothia Inkasso.

Tusentals fildelare avslöjade – kan få böter i brevlådan (Länk SvD1 sep 2016)

HD: Så hög är boten för en piratkopierad film

Straffet för att ladda ner en film från en piratsajt ska vara 50 dagsböter. Det slår högsta domstolen fast i en färsk dom. För en person med en månadsinkomst på 40 000 kronor före skatt blir det totalt omkring 20 000 kronor i böter. Den som har barn hemma får någon tusenlapp i rabatt, medan en förmögenhet över 1,5 miljoner höjer boten.

Det är olagligt att “avsiktligt och med vetskap om omständigheterna” titta eller lyssna på strömmat material som har piratkopierats. EU-domen, som många väntat på i åratal, ska har granskats av svenska Patent- och registreringsverket, PRV, rapporterar TT.

”Tidigare har det bara varit olagligt att ladda ner från sådana här tjänster, men nu verkar det också vara olagligt att titta på strömmat material”, säger Margareta Ternell, avdelningschef på PRV.

Domen betraktas som en revansch för film- och musikindustrin som dagligen känner sig rånad på intäkter och ersättning för ibland mångåriga arbeten. Domen riskerar också att göra miljontals svenskar till brottslingar. Argumentet och försvaret för privat fildelning är att ”det är bara för personligt bruk”. Motargumentet är att alla som går in i en livsmedelsaffär och vägrar betala för sig pga att de ju bara tar för personligt bruk bestraffas. Nu bestraffas således också olaglig fildelning.

I en stor undersökning, ”Svenskarna och internet”, uppgav 32 procent att man hade gratisstreamat under 2016. I åldersgruppen 16-25 var siffran så hög som 65 procent.

SVT påstår 27 apr. 2017 felaktigt att: ”Det är svenska domstolar som dömer och det är Sverige som stiftar lagen.”
Faktum är att EUs lagar gäller över den svenska lagen och det är även fastställt i vår egen grundlag. Sverige är inte ens längre en suverän stat utan en EU provins. LÄNK

Klartext: Med EU domen i ryggen är olaglig streaming bestraffningsbar. Mannen bakom Swefilmer fick tre års fängelse.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: