Pensionssystem som lurar pensionärer

Många pensionssparare blir varje år lurade av oseriösa aktörer. Pensionsfonder byter dina fonder – utan din vetskap. Men vad värre är de stjäl medvetet dina pengar LÄNK

TEXT Börje Peratt
Originalartikel: Pensionssystemet som gjort för svindleri Länk

Nobelpristagaren i ekonomi Amerikanen Richard H Thaler kritiserar vårt pensionssystem. Han menar att våra val när det gäller pensioner måste vara enklare med kanske max tre-fyra alternativ. En av hans slutsatser är att människan ofta faller för kortsiktiga frestelser på bekostnad av långsiktiga beslut. Han menar att det svenska pensionssystemet som har uppemot 600 val är omöjligt för gemene man. Ja det kunde vi väl ha insett långt tidigare. Vem har en chans att sätta sig in i ens en bråkdel av dessa val. Länk Affärsvärlden

Det finns områden som ska skötas under den hårdaste kontroll till dessa hör pensionssystemet.
Rigorös statlig kontroll förvandlades av förespråkare för ”det fria valet” till en lekstuga för kleptomaner.
Jag sa då att detta skulle leda till att vi som pensionärer får inga pengar kvar då placerarna tar hutlösa provisioner för sin lekstuga. Resultatet har också blivit en mängd fattigmanspensionärer.
Få av dem har haft möjlighet att granska fondernas metoder eller något av det stora urvalet av fonder för att sedan välja något som ska ge en bra pension. Upplägget är som gjort för svindleri.

Först ut att avslöjas för oegentligheter var Allra och nu visar det sig att det bolaget var sammansnärjt med ett av våra största pensionsbolag Solidar. Tillsammans har man utnyttjat ett Maltabaserat brevlådeföretag för att mjölka pengar från pensionärer.
SR publicerar idag – Ännu en pensionsjätte kan ha lurat spararna, Länk.

Visst man kan bli förbannad på de konsekvent genomförda bedrägerierna i dessa företag. Men än mer förbannad kan man bli över godtrogenheten och inkompetensen hos de politiker som genomfört eländet. Artikeln nämner ett antal miljoner som på olagligt sätt förts ned i ägarnas fickor men man nämner inte de miljarder som de dessutom tillförts lagligt genom hutlösa provisioner och avanser. Skulle kunna tro att det minskat pensionerna för de ekonomiskt sämst ställda med kanske så mycket som 50 procent.

Just nu ser jag rött då jag läser om Finansinspektionens svar:

– Det är naturligt att allt inte kommer in under vår radar för det är inte så vi jobbar, säger Erik Lindholm, biträdande chef för marknadsuppförandetillsyn på Finansinspektionen.

Min fråga är: Vad f-n ska man då jobba med?

I denna legaliserade stöld framstår nyheten om Solidars skummande av toppen på bägaren som en sjuklig gnidenhet där mycket vill ha mer. Förhoppningsvis faller de. Vi får tillbaka en del av stölden men resten lär vi inte se röken av.

Valfråga 2018

Dra i handbromsen. Gör en blixtsnabb korrigering. Återta pensionshanteringen till statlig kontroll och lägg allt i statspapper/obligationer.

Börje Peratt

Pensionsupproret

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: