Sjukvård, väljarnas viktigaste fråga enligt Novus


Novusmätningen identifierade den viktigaste sakfrågan av tio nämnda och vilka riksdagspartier som ansågs bäst på de tio.

  • Socialdemokraterna anses ha den bästa politiken i fem av frågorna: Sjukvård, äldreomsorg, sysselsättning, pensioner och jämställdhet.
  • Moderaterna anses ha bäst politik i två frågor: Lag och ordning och landets ekonomi.
  • Sverigedemokraterna anses fortsatt ha bäst politik i invandring/integration.
  • Miljöpartiet toppar fortfarande miljö- och klimatfrågan
  • Liberalerna rankar väljarna högst inom skola och utbildning.

Fakta om Novusmätningen

Frågan som ställdes var: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”
Det här var de tio frågor väljarna tyckte var viktigast i mätningen:

1) Sjukvården
2) Skola och utbildning
3) Invandring/integration
4) Lag och ordning
5) Äldreomsorg
6) Landets ekonomi
7) Jobb/sysselsättning
8) Pensioner
9) Miljö/klimat
10) Jämställdhet

Undersökningen är genomförd mellan 22 och 27 februari 2018 i Novus Sverigepanel.
Panelen är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel.
Totalt har 1.000 intervjuer genomförts.
Källa: Novus

KOMMENTAR:
– Under Socialdemokraterna har sjukvårdskrisen fördjupats och tillgängligheten försämrats.
Sysselsättningen är dock i topp på en uthållig högkonjuktur. Man pratar om mer pengar till pensionärerna men de med lägst pensioner får inget eller nålpengar.
– Att man anser att Moderaterna skulle vara bäst på landets ekonomi kan bero fastrotade fördomar. Under alliansen dök ekonomin och samtidigt var det då som Sverige upphörde vara en självständig nation.
– Miljöpartiet ska ju vara bäst på miljö och klimat. Är man verkligen det?
– SD bäst på integration???
– Under Alliansens regeringsperiod störtdök svensk skola i internationella mätningar. Liberalernas ordförande Jan Björklund lekte rysk roulette med friskolor och elever stod utan skola då de gick i konkurs.
– Centern tycks inte vara bäst på något. Landsbygden övergavs då man hade ansvaret i regeringsställning. Bondgårdar lades ned eftersom dåvarande minister fullständigt svek dessa bönder. Infrastruktur och transporter brukar också vara ett C-ansvar. När man satt i regeringsställning vägrade man förbjuda mobil vid bilkörning och bidrog till ett stort antal olyckor på vägarna. Möjligen sist i västvärlden har nu det förbudet förverkligats i Sverige under S-regeringen. C medverkade också till att apoteken såldes på en fri marknad och nu har vi som bor i storstad 5 olika apotek på nära avstånd och inte ett enda i Sälen. Så utarmningen av service på landsbygden är ett faktum. Under Socialdemokraterna säljs nu den sista ägarposten av Apotek till Litauen. Visst känns det tryggt…

Pensioner hamnar på 8:e plats. Tja hur ska vi se på det? Pensionärerna som i mångt och mycket byggt landet och lagt grunden till vår välfärd lever nu på fattigdomsgräns och en stor del i orsaken är just den lekstuga som berikat mäklare och i praktiken länsat pensionssystemet.

Nån mer än jag som känner ilska över detta?

Börje Peratt
20180305

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: